Når Eremitageløbets speaker, den tidligere topløber Henrik Them, står oppe på broen og kigger ud over de mange tusinde løbere, som venter på Wilson Kipketers startskud til det 50. Eremitageløb søndag 7. oktober kl. 11.00 , vil han sende en varm tanke til det løb, der motiverede ham til at løbe og tændte hans løbeglæde.

»Der er mange løb, jeg holder rigtig meget af, men Eremitageløbets 13,3 kilometer har jeg altid haft et specielt forhold til. Jeg er vokset op i området og har set næsten samtlige løb, siden jeg var helt lille. Jeg var med som tilskuer i starten, når min far løb. Han har været med over 40 gange og skal også være med i år,« siger han.

»Mit første løb var som 11-årig i 25 års jubilæumsløbet i 1993. Jeg spillede fodbold og løb med, fordi min far skulle deltage. Jeg startede i den sidste gruppe og havde svært ved at komme forbi, men løb alligevel på 58 minutter. Carsten Jørgensen vandt. Jeg havde kun løbet nogle få hundrede meter, da han spurtede i mål.«

Året efter havde Henrik Them fået endnu mere fart i benene og løb på 51 minutter, selv om han stadigvæk ikke trænede løbetræning.

Det er stadig muligt at tilmelde sig Eremitageløbets 50 års jubilæum søndag 7. oktober. Læs mere og tilmeld dig på www.elob.dk. Foto: Nils Meilvang

Denne signatur har kaldt ham ”den bedste E-løber, der aldrig vandt” med tanke på hans tre andenpladser. I 2006 løb han på 40.08 og blev slået med fem sekunder af Dennis Jensen. Et nederlag, der stadig ærgrer ham.

»Jeg havde haft et godt år og var blandt favoritterne sammen med den danske rekordholder på 5.000 meter og femdobbelte E-løbsvinder, Dennis Jensen, og en kenyaner. Det var en flot efterårsdag, 10-12 grader og næsten ingen vind. Dennis satte tempoet. Jeg lå lige bagved sammen med kenyaneren og havde ikke problemer med at følge med,« mindes Henrik Them.

»Efter ni kilometer på vej op mod slottet siger Dennis til mig, at han er færdig. ”Det er din sejr i dag, Them. Jeg har ikke noget at skyde med.” Jeg bliver usikker og nervøs. Mit store forbillede på det tidspunkt siger til mig, at jeg har mulighed for at vinde det løb, jeg allerhelst vil vinde. I dag havde jeg rykket med det samme, men så rutineret var jeg ikke dengang.«

Vi passerer ti kilometer-stenen ved slottet på lige under 30 minutter. I det sekund, jeg kigger på uret, rykker Dennis og får et forspring på 20-30 meter. Den kenyanske løber falder fra, og jeg ligger alene og prøver at hente Dennis, men når aldrig op. Jeg følte mig som den bedste løber den dag og er sikker på, at Dennis mente det samme.”

I 2008 og 2009 blev Henrik Them igen toer, begge gange slået af en kenyaner.

»Det er fantastisk læsning, når man studerer listen over vinderne af Eremitageløbet. Kun de bedste danske løbere har vundet. Jeg har været dansk mester på 5.000 meter, 10.000 meter, halvmaraton og maraton (PR på maraton 2.15.54, red.), men havde gerne byttet et par danske mesterskaber for en sejr i Eremitageløbet. Mine følelser for løbet forsvinder aldrig. For mig vil Eremitageløbet altid være stort og fylde mig med respekt.«

Henrik Them er en af Eremitageløbets ambassadører. Speakerjobbet på E-dagen deler han med triatlonpigen Cecilie Mathorne, som fem gange har deltaget i VM på Hawaii.