Når startskuddet lyder til Eremitageløbets 50-års jubilæumsløb søndag 7. oktober, fyrer Wilson Kipketer pistolen af.

Den tidligere superstjerne på 800 meter glæder sig til den historiske festdag i Dyrehaven.

»Det bliver en fantastisk dag i skoven. Eremitageløbet har betydet meget for motionssagen og folkesundheden, og et 50-års jubilæum er værd at fejre,« siger han.

»Jeg er stolt over, at arrangørerne fra B.T., Københavns Skiklub og min egen klub, Københavns Idræts-Forening, har bedt mig om at starte løbet.«

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Wilson Kipketer løb for KIF i tre sæsoner i starten af 1990’erne, efter at klubbens daværende formand, Ove Bjørn Kraft, havde hentet det 18-årige kenyanske supertalent til København fra det legendariske St. Patrick’s High School. Fra 1994 og resten af sin karriere repræsenterede han Sparta. Han er i dag talent- og udviklingschef i KIF og bor med sin familie i Charlottenlund.

»Når jeg ser tilbage på min karriere, nåede jeg mere, end jeg havde turdet drømme om. Mit liv har været et eventyr. Jeg håber, at jeg kan inspirere den næste generation,« siger han.

Hvordan vil du gerne huskes?

»Som en god løber og et godt menneske. Jeg betragter ikke mig selv som noget specielt. Jeg er meget almindelig. Jeg respekterer alle mennesker og vil gerne, at de respekterer mig. Ingen har mere ret end andre. Der skal være plads til alle i verden, uanset hvem man er.«

For den, der skriver disse linjer, er der ingen tvivl om, at Wilson Kipketer er historiens største danske idrætsstjerne. Jeg havde det privilegium at følge ham og skrive om hans enestående triumftog og glemmer aldrig sæsonen 1997.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS
Vis mere

På fem en halv måned skrev han et unikt guldrandet kapitel i idrætshistorien med fem verdensrekorder og to VM-titler. Han vandt i suveræn stil samtlige sine løb, de fleste med et forspring på mellem 10 og 20 meter, og blev kåret som verdens største atlet på tværs af alle idrætsgrene.

Wilson Kipketer blev i januar 1998 med brutal kraft ramt af en livstruende malariasygdom under et træningsophold i Faro i Portugal. Man frygtede, at hans karriere var slut, men efter at have svævet mellem liv og død gjorde han syv måneder senere et sensationelt comeback i Monaco med vindertiden 1.43,74.

»Det var vist kun mig selv, der forstod, hvor stor en sejr det var,« sagde han dengang om en nærmest naturstridig præstation. I Wilsons øjne slog den alle hans VM-titler og syv verdensrekorder, tre på 800 meter udendørs og to indendørs og to på 1.000 meter. På den dobbelte baneomgang havde han i Køln 1997 løbet 1.41,11.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Wilson Kipketer vandt den første af sine tre VM-guldmedaljer udendørs i 1995 i Gøteborg, men måtte vente på sin OL-debut til 2000 i Sydney, da han først fik dansk statsborgerskab i december 1997. Han kunne have repræsenteret Kenya i Atlanta 1996, hvor han ville have været storfavorit, men ønskede at løbe for sit nye land, Danmark. I Sydney vandt han sølv og i Athen 2004 bronze.

Efter OL i Athen løb han tre Grand Prix-løb og sluttede karrieren. Motivationen var langsomt blevet mindre. Han erkendte, at han var 'over the hill' og aldrig mere ville løbe på verdenstider.

Mød Wilson Kipketer på E-dagen 7. oktober i Dyrehaven. Kom og løb med. Læs mere og tilmeld dig på elob.dk