Der er sendt et stærkt signal fra Danmark og dets allierede.

Det kom frem, da Norges basketballforbund tog bladet fra munden og meldte sig ud af flere arrangementer, hvor repræsentanter fra Rusland og Hviderusland ville troppe op.

Danmark trækker sig også fra flere ting, fortæller formanden for DBBF, Mads Young Christensen, til B.T.

»Vi er rigtig kede af det,« siger han om afbuddene.

På kort sigt gør Danmark som nordmændene og melder fra til to ting: et lederuddannelsesprogram for talentfulde kvinder, hvor det ellers var tiltænkt, at et bestyrelsesmedlem fra Danmark ville være med, samt et trænerudviklingsprogram, som danske trænere tidligere har haft store glæde af at deltage i.

»Der trækker vi os i første omgang for at lægge pres på FIBA (Det Internationale Basketballforbund, red.),« siger Young.

»Fra dansk side er vi ikke der, hvor vi definitivt siger, at vi ikke vil deltage i forskellige internationale sammenhænge, hvor der er russisk deltagelse. Vi vurderer stadig, at det er meget vigtigt at være til stede på den internationale generalforsamling i april, hvor der skal vælges præsident for det europæiske forbund og medlemmer til diverse komiteer.«

»Her kan det sagtens tænkes, at der kan være repræsentanter fra Rusland og Hviderusland, men hvis du spørger mig, så ville det være en eklatant fejl at stille sig uden for den indflydelse, det giver at deltage på den generalforsamling.«

FIBA har indtil nu anlagt samme linje som Den Internationale Olympiske Komite (IOC), men den tilgang er der stor modvilje mod hos de nordiske og baltiske lande.

Danmark og Norge har derfor sammen med syv andre lande sendt en erklæring til FIBA, som de nu afventer svar på.