Kan du rende fra en verdensmester?

Aalborg og Nordjylland byder på særdeles fine muligheder for en god løbetur – også længere end bare til bageren og retur.

I den nordjyske hovedstad løber en verdensmester og inspirationskilde i øjeblikket stierne tynde.

'Mirakel Camilla', som hun blev kaldt for sin utrolige historie, hvor hun på under ét år gik fra koma til verdensmester.

For syv måneder siden blev Camilla Pedersen og kæresten forældre til en dreng. Det giver en anelse udfordringer med at planlægge træningen for triatleten. »Lige nu er det ham, der er bossen,« siger hun om sin søn.
For syv måneder siden blev Camilla Pedersen og kæresten forældre til en dreng. Det giver en anelse udfordringer med at planlægge træningen for triatleten. »Lige nu er det ham, der er bossen,« siger hun om sin søn.
Vis mere

Det sendte jernkvinden direkte ind i danskernes hjerter i 2014 – og nu har kærligheden bragt vestjyden til Aalborg, hvor hun og kæresten for syv måneder siden blev forældre til en søn.

»Det kræver god planlægning,« som hun siger om hverdagen.

Faktisk var det på en af hendes favoritruter under graviditeten, at vandet gik:

»Den dag var jeg ude at løbe en times interval-træning. Jeg havde også svømmet og cyklet halvanden time og nåede at tænke: 'For fanden: Kunne det ikke lige være en anden dag!'«

Det gav masser af prominent opmærksomhed, at Camilla Pedersen blot et år efter at have ligget i koma vandt VM i triatlon. Her mingler hun med kronprins Frederik ved Sport 2015, hvor hun blev Årets Sportsnavn.
Det gav masser af prominent opmærksomhed, at Camilla Pedersen blot et år efter at have ligget i koma vandt VM i triatlon. Her mingler hun med kronprins Frederik ved Sport 2015, hvor hun blev Årets Sportsnavn. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det lyder, som om du tog din første fødsel meget roligt?

»Jeg vil sige, at min kæreste gik noget mere i panik end mig. Jeg tog det sgu' meget stille og rolig, fordi jeg kender min krop så godt. Min krop er jo vant til noget andet end andre. Det ville være mere usundt ikke at træne, fordi min krop ikke er som andre. Så havde jeg bare en god dag den dag,« griner Camilla Pedersen.

Jernkvinden er glad for sine træningsture i Aalborg, der ligesom fødebyen Esbjerg har både skov og hav tæt på.

»Det er fedt, man har Østerådalen og samtidig kan løbe helt til 'Verdens Ende'. Jeg elsker stier i stedet for asfalt. Og hvis man skal løbe bakker eller trapper, er der også gode muligheder,« siger 38-årige Camilla Pedersen, der måtte udgå af VM i Holland i september, da hun faldt om under cykelturen.

Camilla Pedersen har hele Aalborg som træningslokale. Hér fra et pitstop langs Limfjorden.
Camilla Pedersen har hele Aalborg som træningslokale. Hér fra et pitstop langs Limfjorden.
Vis mere

»Generelt vil jeg sige, du skal lade være at løbe fladt. Trapperne ved svømmehallen i Nørresundby, ved Lindholm Søpark og på Eternitten er jo mega god intervaltræning. Du får heller ikke de der tryk i kroppen, som man gør, hvis du kun løber fladt,« siger den tidligere vinder af B.T.s Guld.

Og der skal lidt til at være DM- og tidligere femdobbelt EM- og VM-vinder. Alligevel har triatleten et par råd til dem, der vil forsøge at følge hendes træning, som helst skal ramme plus 25 kilometer til løbeskoene:

»Kommer du fra slet ikke at have løbet, så gør det, at du løber tre minutter og går et minut. Mange oplever skader, fordi det går skidegodt i starten, og først senere kommer skaderne. Så tålmodighed. Start ud med to-tre gange om ugen. Det gjorde jeg selv fire uger efter min graviditet.«

Løber du aldrig bare fem kilometer?

»Da jeg var gravid, kunne jeg godt bare løbe en halv time, men det er meget sjældent. Jo, nogle gange kunne jeg godt tage en fem-seks kilometer mod eftermiddagen – men det er kun, hvis jeg har løbet en om formiddagen for lige at løsne op.«

Her er tre af Camilla Pedersens favoritløberuter i Aalborg – og når hun er i sommerhus ved Vesterhavet – hvor mange kender du?

1. 'Afrika' – efter formen på ruten, der løber langs havnefronten vestpå, syd over Drastrup og til Dall Villaby og gennem Østerådalen på vej hjem:

Afrika-ruten, opkaldt efter kontinentet, fordi ... ja, gæt selv.
Afrika-ruten, opkaldt efter kontinentet, fordi ... ja, gæt selv.
Vis mere

»Det, der er fedt, er, at det er stier det meste. Du løber forbi Friluften og næsten til Nørholm, inden du løber sydover og kommer ud til Dall Villaby,« som Camilla Pedersen konsekvent kalder landsbyen.

»Ruten er mega fed. Skal jeg bare løbe en lang og rolig tur, kan jeg godt lide at udforske nye ruter som ude ved Drastrup, der ligger på Afrika-ruten. Det er fedt – i stedet for at løbe de samme steder. Jeg har også haft gange, hvor jeg kommer hjem og spørger mig selv: 'Hvor fanden har jeg løbet henne?'«

2. 'Verdens Ende' – efter destinationen på 'Solsiden', som folk fra Lindholm og Nørresundby ynder at kalde 'Verdens Ende', hvor man kan gå til Egholms nordside, hvis vinteren er hård nok:

Ruten, der går helt til 'Verdens Ende' i Nørresundby.
Ruten, der går helt til 'Verdens Ende' i Nørresundby.
Vis mere

»Det er ikke så positivt et navn,« griner Camilla Pedersen.

»Men det er en dejlig afslappende rute, tæt på vandet med en fin sti at løbe på. Jeg er ikke blevet angreb af geder – endnu. Kun gedelort.«

»Man kunne også tage Østerådalen på denne rute. Det er gerne et sted, hvor jeg kan smide lidt ekstra kilometer ind, fordi jeg ved, der er flere små ruter dernede.«

3 – BONUSRUTEN – Vesterhavet, som er sommerhusruten, der enten starter eller slutter med turen langs stranden fra Blokhus til Løkken:

Camilla Pedersens Vesterhavsrute.
Camilla Pedersens Vesterhavsrute.
Vis mere

»Den er megafed, fordi man igen følger en sti og også løber på grus, træflis og meget lidt asfalt. Den går langs sti nr. 100, hvor du selvfølgelig får et langt stykke på stranden hjem, men også i skoven, hvor det er kringlet: op og ned og tilbage. Og så skal man selvfølgelig være smart og kigge på vindretningen inden – jeg vælger altid den vej med medvind på stranden. For ellers er det fanme langt at løbe 11 kilometer ligeud i modvind.«

Andre læser også