To festdage er på trapperne for Ib Steen Olsen. Først hans 80 års fødselsdag og en måneds tid senere et 50 års jubilæum i Dyrehaven.

Han er nemlig blandt de 23 motionspionerer, som har været med i verdens ældste motionsløb, Eremitageløbet, hvert eneste år og søndag 7. oktober bliver hyldet i skoven.

»Eremitageløbsdagen er meget vigtig for mig. Nærmest hellig. Den dag må alt andet vige. Men engang var Eremitageløbet nær glippet for mig. Mit fly fra New York blev udsat, og det var i allersidste øjeblik, at jeg kom i luften. Jeg landede i København natten mellem lørdag og søndag. Det lærte mig at rejse hjem i passende tid før Eremitageløbet,« siger han.

Ib Steen Olsen er uddannet akademiingeniør og civiløkonom og gæsteforsker på DTU. Han bor i Virum og løbetræner to gange om ugen ved Lyngby Sø, Bagsværd Sø eller langs Mølleåen.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg løber alene og nyder det velvære, man føler fysisk og psykisk både under løbet og bagefter. Træningen er et frirum og stimulerer tankevirksomheden. Jeg har fået mange gode idéer på en løbetur. En ulempe er selvfølgelig, at man ikke får dem skrevet ned med det samme,« siger han med et smil og tilføjer:

»Et ekstra plus. Har man en svaghed for søde sager, kan man tillade sig lidt mere.«

Ib Steen Olsen mindes optakten til det første Eremitageløb i 1969.

»Jeg spillede firmafodbold, og en holdkammerat tilmeldte hele holdet kollektivt med en trussel om, at det kostede en kasse øl at melde afbud. Jeg stillede selvfølgelig op, og med årene er Eremitageløbet blevet en ekstra præmie,« siger han.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg har set frem til 50 års jubilæet længe og har ingen planer om at stoppe med at løbe efter den 7. oktober. Jeg har haft problemer med det ene knæ, men krydser fingre for, at helbredet tillader mig at fortsætte. Jeg løber, så længe jeg kan. Det kan ikke være rigtigt, at det kun er naturligt for børn at bevæge sig.«

I 1997 deltog Ib Steen Olsen i Berlin Marathon, men det blev kun til det ene løb over de klassiske 42,195 kilometer.

»Det var en stor oplevelse, men jeg holder mig til Eremitageløbet. Jeg vil få svært ved at undvære løbet og den helt specielle atmosfære i Dyrehaven på E-dagen,« siger han.

B.T. bringer søndag 9. september et otte siders tillæg om Eremitageløbet.

Læs mere og tilmeld dig årets største og festligste skovtur på elob.dk. Alle tilmeldte får en flot jubilæums-t-shirt, og i målet får løberne hængt en stor 50 års jubilæumsmedalje om halsen til minde om løbet, der hev danskerne op af læsestolen og startede motionsbevægelsen.

Traditionen tro kårer B.T. årets mandlige og kvindelige eremitageløber. To motionister, der træner regelmæssigt for sundhed og velvære. Har du et emne til den ærefulde titel, så mail til journalist Peter Fredberg, fred@bt.dk

Her er jubilæumsmedaljen.
Her er jubilæumsmedaljen. Foto: PETER FREDBERG
Vis mere