Politi kan ikke løse problem med uroskabende unge alene

'Gruppen efterlader sig, hvor de end opholder sig, et spor af hærværk, vold, tyveri, konflikter, trusler og brug af narkotiske stoffer og skaber en høj grad af utryghed omkring sig.'

En nylig orientering til byrådet i Skanderborg sætter fokus på et problem, der ifølge børn- og ungechef Søren Aalund er eskaleret i løbet af det seneste halve år.

Det handler om en gruppe unge, der skaber uro og angiveligt sælger hash i flere østjyske byer. Gruppen består ifølge børn- og ungechefen af cirka 15 unge fra Hørning, Skanderborg og Aarhus.

Michael Weiss, politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, bekræfter, at politiet kender til en gruppe unge, der har skabt ballade og utryghed i Hørning, Galten, Ry, Skanderborg og Sdr. Ege.

»Vi har set nogle personer, der går igen forskellige steder. Der er nogle, vi har mødt flere gange ved flere forskellige lejligheder i flere forskellige byer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

»Det er klart, at det skaber en utryghed, og det er derfor, vi kommer ind i billedet. Hvis man som almindeligt ungt menneske på vej i sportshallen føler sig utryg, så er det uheldigt, og det er ikke sådan, det skal være.«

Én af de unge, der er kommet i nærkontakt med gruppen, er 15-årige Tyler Atkins, der i september blev overfaldet ved Bytoften i Galten.

Den 15-årige dreng var sammen med nogle venner, da flere ukendte unge stødte til. De nytilkomne havde en aggressiv adfærd, og Tyler gik væk fra gruppen og satte sig på en bænk.

En af de unge kom dog hen til bænken. Tyler Atkins rejste sig for at gå.

»Idet jeg rejser mig op, slår han mig på siden af hovedet. Jeg sætter mig ned på bænken, og så kommer der fem andre og begynder at slå på mig med knytnæver og flasker,« siger Tyler Atkins til TV2 ØSTJYLLAND.

Han tør ikke længere tør opholde sig i Byparken. Det samme gælder mange af hans bekendte.

»Jeg synes, det er nederen, at vores sted skal blive kendt som sådan et, hvor folk bliver slået ned, og der bliver taget stoffer,« siger Tyler Atkins til TV2 ØSTJYLLAND.

Natteravnene kender til den uroskabende gruppe unge, der 'kommer rundtomkring flere steder i kommunen'.

»Nogle forældre oplevede i starten af oktober en episode, hvor der blev smidt kanonslag og råbt og skreget foran klubben i Stilling. Politiet blev tilkaldt, fordi pædagogerne følte sig utrygge, og efterfølgende blev vi så kontaktet,« siger Charlotte Klose, der er natteravn og bestyrelsesmedlem i Natteravnene Skanderborg - Stilling.

Et stort antal forældre i Skanderborg Kommune har ifølge Charlotte Klose meldt sig som natteravne siden foråret.

I Galten patruljerer Natteravnene i hverdagene. Det samme gør en gruppe forældre, der på egen hånd har taget initiativ til at holde opsyn ved Bytoften.

I maj gjorde 13 skolebestyrelser i Skanderborg Kommune fælles front og sendte en skrivelse til undervisnings- og børneudvalget.

I skrivelsen gør skolebestyrelserne opmærksom på problemet med en gruppe unge, der skaber utryghed i forskellige byer i kommunen.

Skrivelsen slutter med ordene: 'Vi retter ligeledes henvendelse til Sydøstjyllands Politi med ønske om at få lokalbetjentene på gaden og væk fra skrivebordene'.

Politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi vil ikke afvise, at politiet tidligere kunne have gjort en større indsats i forhold til den problematiske gruppe af unge.

»Det er vigtigt, at vi får oplysningerne. At folk ringer til os og fortæller, at der er et problem. Det er ikke et område, vi kan løse alene. Kommunerne er helt centrale, og skolerne, klubberne og SSP-samarbejdet er også en del af det her,« siger han til TV2 ØSTJYLLAND.