En syg passager skabte frygt for smittefare med coronavirus i Københavns Lufthavn onsdag eftermiddag. Det viste sig at være falsk alarm, efter embedslægen var blevet kontaktet og de hvide heldragter fundet frem.

Det var et dramatisk syn, der onsdag eftermiddag mødte de ventende passagerer ved gaten i Københavns Lufthavn før en afgang med Qatar Airways. Politi og ambulancefolk i hvide heldragter modtog nemlig en syg passager, der ved ankomsten skabte frygt for at være smittet med den SARS-lignende coronavirus.

Manden, der ankom fra Kathmandu efter en mellemlanding i Qatar, var alvorligt syg i forvejen, men hans åndedrætsbesvær fik alarmklokkerne til at ringe for de ventende ambulancefolk. Af frygt for smittefare iførte de sig hvide heldragter og kontaktede Akut Medicinsk Koordinationscenter (AMK, red.).

Ifølge politiets vagthavende i Københavns Lufthavn var episoden dog ikke så alarmerende, som de hvide heldragter indikerede.

- Det var helt udramatisk. Manden var syg i forvejen og havde det skidt. Der var bare det mellemspil, at AMK blev kontaktet, for at de kunne give en lægefaglig vurdering ud fra mandens symptomer og rejserute. Manden blev derefter frikendt for mistanke om smittefare, blev bragt ned i ambulancen og kørt til Hvidovre Hospital til undersøgelse og indlæggelse, ganske som det var planlagt, siger vagtchef ved lufthavnspolitiet Kjeld Moberg.

Mens embedslægen og AMK vurderede risikoen ved den potentielt smittede mand, var flyet fra Qatar Airways 'groundet'. Flyet kunne dog senere afgå som planlagt tilbage til Doha, oplyser pressechef i Københavns Lufthavn Søren Hedegaard Nielsen.

Fakta om coronavirus:

Det skriver Sundhedsstyrelsen

"Der findes forskellige typer coronavirus, som normalt giver almindelig forkølelse, men sjældent også kan medføre mere alvorlige infektioner i luftvejene. Det ny coronavirus tilhører samme virusgruppe som SARS, men er dog forskellig fra denne. Inkubationstiden for det ny coronavirus er ikke klarlagt, men formodes at være 7-10 dage.

Personer, som har været i Qatar eller Saudi Arabien (transit undtaget), og som inden for 10 dage efter hjemkomst får feber og luftvejssymptomer i form af hoste, åndenød eller vejrtrækningsbesvær, bør kontakte læge telefonisk, og oplyse om nylig rejse."

Kilde: Sundhedsstyrelsen