Det var den ellers frikendte Christer Pettersson, der for 20 år siden skød den svenske statsminister Olof Palme. Det hævder et vidne i en ny film.

På tirsdag er det 20 år siden, den svenske statsminister Olof Palme blev skudt ned og dræbt på åben gade i Stockholm.

Nogen endelig gerningsmand er aldrig blevet fundet. Men nu hævder en ven af Christer Pettersson, der i første omgang blev dømt men senere frikendt for drabet, at det vitterlig var den nu afdøde alkoholiker, der skød Palme.

Den sensationelle afsløring kommer i en dokumentarfilm om mordet, der vises på DR1 på mandag kl. 20. Bag filmen står blandt andre den danske filminstruktør Lasse Spang Olsen. Filmen har været undervejs i seks år.

To af Christer Pettersssons venner overværende angiveligt mordet på Palme, og det er den ene af de to, Roger Östlund, der nu for første gang fortæller om sin viden.

Östlund hævder i filmen, at mordet i virkeligheden var en fejltagelse. Det var slet ikke Palme men derimod en lokal narkobaron ved navn Sigvard 'Sigge' Cedergren, der skulle have været overfaldet som led i et opgør i den Stockholmske underverden. Det var heller ikke meningen, at nogen skulle have været dræbt, men Pettersson havde taget et våben med og gik for langt på eget initiativ.

Palme var - hævder Östlund - bare det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og lignede i påklædningen til forveksling narkobagmanden.

Roger Östlund har tidligere i sagen mod Christer Pettersson, der fandt sted i 1988-89, vidnet til fordel for anklageren. Her fortalte han dog kun, at han og Pettersson havde været i området, da Palme blev myrdet.

Hvad han og den anden ikke-navngivne ven i virkeligheden så, har de hidtil holdt for sig selv af frygt for selv at blive slået ihjel af folk fra det kriminelle miljø i Stockholm. Men nu er Östlund selv dødssyg og har derfor ikke noget at miste.

Siden mordet har 130 svenskere meldt sig selv og tilstået drabet på Palme. Der er stadig udlovet en dusør på omkring 40 mio. kroner for oplysninger, der kan føre til, at en gerningsmand kan dømmes for mordet på Palme. 14 politifolk er stadig ansat med det ene formål at opklare sagen.