Verdens hurtigste løber er en mand, og han er lige omkring et sekund hurtigere på 100 meter end verdens hurtigste kvinde.

Afdøde Florence Griffith-Joyner satte sin rekord i 1988, da hun tilbagelagde strækningen på 10,49 sekunder. Usain Bolt gjorde det på 9,58.

Selv blandt motionsløbere, hvad end de bener afsted på 5 kilometer eller løber et marathon, er der en overvægt af hurtige mænd. Det skriver Live Science, der har undersøgt hvorfor, ifølge Videnskab.dk.

Den afgørende forskel ligger i produktionen af hormonet testosteron og i kropsstørrelsen.

Frem mod puberteten er drenge- og pigekroppen ret ens, men så snart puberteten rammer, sker der en eksplosion i drenges niveau af testosteron.

I voksenalderen kan det blive op til 20 gange højere, og da det spiller en væsentlig rolle i produktion af nye blodceller og i øgning af muskelmasse, er mænd typisk større end kvinder.

Læs også på Videnskab.dk: Bliver musklerne altid stærkere, når de bliver større?

Hvor et mandeben eksempelvis består af omkring 80 procent muskler, er det omkring 60 procent af et kvindeben, der er muskler, forklarer læge i sportsmedicin ved Stanford Healthcare i Californien, Emily Kraus, til Live Science.

Desuden er kvindens hjerte og lunger mindre end hos manden, og derfor kræver det mere af en kvinde at indånde og levere ilt til de arbejdende muskler.

»Selvom kvinder har en højere hjerterytme, er det ikke tilstrækkeligt til at opveje den lavere slagvolumen. Hver gang hjertet pumper blod, er mængden af blod mindre hos en kvinde end hos en mand,« siger Emily Kraus.

Læs også på Videnskab.dk: Myte-drab: Protein efter træning får ikke muskler til at vokse ekstra

Miho Tanaka, der er ortopædkirurg og direktør for Women's Sports Medicine Program, Johns Hopkins Medicine, forklarer desuden, at mænd har biomekaniske fordele, hvor lange ben vinder over brede hofter - musklerne arbejder nemlig optimalt, når alt er 'in line'.

»Hvis dine hofter er meget smalle, som en mands, så går dine lårmuskler lige ud fra din hofte og forbi dine knæ. Der går en lige linje, der fungerer i samme retning, som den du løber i,« siger hun.

At løbe med brede hofter sammenligner Miho Tanaka med, at musklen er nødt til at løbe rundt om et hjørne.

Miho Tanaka understreger, at kvinder, uanset hoftebredde, kan løbe. Når alt kommer til alt, er det ifølge hende blot endnu mere imponerende, at nogle kvinder formår at konkurrere  mod mænd på eliteniveau, når de ikke har de samme biologiske fordele.