Lys Assia blev gift med den danske restauratør og hotelkonge Oscar Pedersen, der døde i et biluheld i Paris i 1995. Foto: Nordfoto/Scanpix
Lys Assia blev gift med den danske restauratør og hotelkonge Oscar Pedersen, der døde i et biluheld i Paris i 1995. Foto: Nordfoto/Scanpix

Lys Assia vandt det første Melodi Grand Prix nogensinde for 45 år siden - i Parken er hun med som gæst.

For 45 år siden stod Lys Assia på scenen i Teatro Kursaal i Lugano som den første Melodi Grand Prix-vinder nogensinde. Hun vandt med sangen med den i Grand Prix-sammenhæng meget passende titel - »Refrain«.

Assia var dengang allerede kendt i det meste af Europa på grund af schlageren »Oh Mein Papa«. En sang som senere blev hendes kendingsmelodi.

Om halvanden uge er den legendariske sangerinde Danmarks Radios gæst i forbindelse med det største Grand Prix nogensinde.

»Bevar mig vel, har de lavet et tag på Parken? Det er da helt fantastisk,« siger Lys Assia overrasket i telefonen fra Cannes. Hun har ikke været i Parken, siden Prince spillede i den gamle Idrætspark i 1988.

»Det var bestemt en stor aften i Lugano. Det var fantastisk for et lille land som Schweiz, selv om der ikke var så mange deltagere. Det var i TV'ets barndom, så man vidste jo ikke rigtig, hvad der ville ske med Melodi Grand Prix'et senere hen. Det var ét stort eksperiment. Derfor har jeg sådan set heller aldrig rigtig fået en præmie for det - (pyh, EBU, red.). Vi festede godt bagefter,« siger Lys Assia, som stillede op igen i 1957 og '58. Hun er senere blevet hædret med sin egen Lys Assia-sal, da Schweiz var værter for Grand Prix'et i 1989 efter Celine Dions sejr i 1988.

Lys Assia blev senere gift med den danske restauratør og hotelkonge Oscar Pedersen, som hun mødte, da han havde engageret hende som sangerinde på Kystens Perle i 1962.

»Jeg havde kun ét show hver aften. Det skulle egentlig bare have været en lille ferie, hvor jeg ville bruge tiden på at spille golf. Men så mødte jeg Oscar - og så var det sket,« siger Lys Assia.

De boede i flere år sammen i nærheden af Kystens Perle og Hotel Marienlyst, som Pedersen også ejede. Til sidst ejede de 17 hoteller og restauranter sammen, bl.a. restaurant Copenhaque på Champs Elysses i byernes by. Det var en travl, men god tid for parret, der passede både forretningerne, Lys Assias karriere, det sociale liv og familielivet.

Lykken blev brat slukket, da Oscar Pedersen døde i et biluheld i Paris i 1995. Lys Assia sad ved siden af sin mand, da det skete.

»Jeg er kommet mig efter det forfærdelige uheld. Det var godt nok svært, men livet går jo videre. Det tog hårdt på mig. For første gang i mit liv fik jeg problemer med mit helbred. Det er svært at være alene, men jeg har heldigvis mine venner - og jeg er så småt begyndt at spille golf igen,« siger Lys Assia, som netop i disse dage ligger i flytterod. Hun er ved at flytte ind i en lejlighed i området La Californie, nærmest oven over Croisetten i Cannes.

Den 76-årige sangerinde er kommet ovenpå igen - og skal snart i gang med at indspille en CD med nye og gamle sange. Hun glæder sig meget til at overvære den store sangfest med 38.000 tilskuere.

»Jeg kunne da godt tænke mig at være med i Grand Prix'et en gang til. Brdr. Olsen har jo bevist, at det stadig handler om at melodien holder. Jeg så det sidste år og vidste med det samme, at de ville vinde. Det beviste, at det ikke kun er et spørgsmål om at have en gruppe, der danser og hopper rundt,« siger Lys Assia.

Hun har ikke de store nostalgiske følelser omkring sin optræden i historiens første Melodi Grand Prix.

»Det var slet ikke så teknisk godt eller velorganiseret som i dag. Den gang stod man jo mutters alene helt foran. Lykkeligvis havde jeg et godt orkester. Men lyden var forfærdelig,« siger Lys Assia grinende.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.