V-ministre vil ikke følge PETs opfordring og undlade at bruge ord, der kæder islamisme sammen med terror. 'Jeg vil ikke lade mig trampe på', siger forsvarsminister Søren Gade.

Flere af regeringens ideologiske Venstre-profiler tager klar afstand fra anbefalingerne fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, som vil nedtone forbindelsen mellem islamisme og terror.

Hverken forsvarsminister Søren Gade, velfærdsminister Karen Jespersen eller undervisningsminister Bertel Haarder har tænkt sig at følge anbefalingerne fra 'Sprogbrug og terrorbekæmpelse', som lederen af PET’s Center for terroranalyse, Anja Dahlgaard-Nielsen, er bannerfører for.

- Jeg kalder en spade for en spade. Den islamistiske ideologi har nogle meget negative effekter, og den sandhed kan folk godt tåle at høre, siger Søren Gade til netavisen Altinget.dk.

Læs mere nedenfor

Den farlige politiske korrekthed
- I Storbritannien taler man politisk korrekt, og alle erfaringer viser, at det ikke nytter noget som helst, tilføjer Søren Gade.

- Findes der et sted med rabiate og fanatiske muslimer, så er det i Storbritannien. Politisk korrekthed betyder bare, at du lægger dig fladt ned - og så tramper de på dig alligevel. Jeg agter ikke at være dørmåtte, siger Søren Gade.

Ifølge PET bærer man ved til terroristernes bål, når vestlige myndigheder bruger ord som 'jihad', 'mujahideenere' og 'martyrer'.

- Det handler om at sikre en sprogbrug, der er så præcis og objektiv som muligt. Terrorister kæmper ikke blot en voldelig kamp, men også en kamp på ord - om et bestemt syn på verden, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Kernen i mange terrorgruppers budskab er, at muslimer undertrykkes og ydmyges af Vesten. De har et anti-vestligt verdenssyn og bruger sproget til at skabe en kløft mellem muslimer og resten af verden. På den måde retfærdiggøres vold i islams navn, mener PET.

Heller ikke Karen Jespersen og Bertel Haarder har tænkt sig at følge rådene. De mener tværtimod begge, at der er behov for endnu mere debat - åben debat - om islam og terrorisme.

- Udspillet fra PET undrer mig, for der er behov for det stik modsatte. Vi trænger tværtimod til en debat om, hvad islamisme er, for islamistiske holdninger vinder mere og mere indpas i vores samfund. Den udvikling stopper ikke, fordi vi lader være med at give det et navn, siger hun.

Haarder: Fælles front mod islamisterne
Undervisningsminister Bertel Haarder finder rådene fra PET problematiske, for hvad er konsekvensen, spørger han.

- Det er, at vi skal til at øve selvcensur og lade være med at tale om et af samfundets største problemer. Det kan jo ikke nytte noget. Vi skal derimod gøre fælles front med de moderate muslimer mod islamisterne, siger Haarder.

Anja Dahlgaard-Nielsen afviser over for Altinget.dk, at anbefalingerne fra PET udspringer af politisk korrekthed.

- Det handler om at sikre en sprogbrug, der er så præcis og objektiv som muligt. Terrorister kæmper ikke blot en voldelig kamp, men også en kamp på ord. Målrettet kommunikation kan modvirke terroristers propaganda. Hvorimod brugen af ord, der ikke er entydige og præcise, utilsigtet kan komme til at bekræfte terroristernes propaganda, siger Anja Dahlgaard-Nielsen.

/ritzau/