Den amerikanske rumsonde Phoenix er landet på Mars og skal nu lede efter tegn på liv på den røde planet.

I nat blev det bekræftet, at rumsonden Phoenix med succes var landet på Mars efter en 10 måneder lang rejse gennem universet, hvor 711 mio. km. er blevet tilbagelagt, siden den lettede fra Jorden i august sidste år.

Radiosignalerne, som bekræftede landingen, var knap 15 minutter om at nå til Jorden, og det vakte stor begejstring hos den amerikanske rumfartsorganisation NASA, da det hele var overstået.

- Vi er i chok lige nu. Alting gik perfekt, bedre end alle prøvelandingerne, siger en talsmand fra NASA.

Scroll ned og læs mere

Frygtede styrt
NASAs rumeksperter har været nervøse for landingen, da det tidligere er gået galt med andre rumsonder. Derfor var landskabet blevet fotograferet nøje, for at sikre at Phoenix ikke ville støde på problemer ved landingsstedet.

Phoenix landede i Vastitas Borealis, som ligger på Mars' golde nordpol. Her mener forskere, at området har været dækket af hav, efter at den amerikanske rumsonde Odyssey tidligere har fundet indikationer på is under overfladen.

Phoenix har en forventet levetid på 90 dage, hvor den skal undersøge planetens mineraler, lede efter mikroorganismer og om der er tegn på klimaforandringer. Men hvis NASA er heldige, så kan den 670 kg. tunge rumsonde ende med at operere i længere tid.

Phoenix er udstyret med en arm, der kan grave op til en halv meter ned i den røde jord.