Her ses K-formanden Søren Pape
Her ses K-formanden Søren Pape Foto: Jens Astrup

Da Søren Pape Poulsen var borgmester i Viborg, solgte kommunen rettigheder til den lokale hal til Viborg HK.  Nu undersøges det, om salget var ulovligt

Køb en vare for 50.000 kr. og sælg den videre for 3,25 mio kr. Den slags kan de fleste gennemskue er en god handel.

Men når det er en kommune, der sælger den billige vare, og den lokale fodboldklub, der køber den – og bagefter tjener kassen på at sælge den videre til et kommunalt ejet selskab, så opstår mistanken om ulovlig støtte med kommunale midler.

Det skete i Viborg med den lokale fodboldklub, og i denne uge vil kommunen forsøge at afværge, at der også kan rejses mistanke mod et lignende salg til håndboldklubben. Det skete, mens Søren Pape Poulsen var borgmester.

Sagen stammer fra 2010

Sagen begyndte i 2010, hvor den nuværende konservative partiformand Søren Pape Poulsen var borgmester i Viborg. Kommunen solgte retten til stadionnavnet til den lokale fodboldklub Viborg FF for 50.000 kr. Og fodboldklubben videresolgte så navnerettigheden til det kommunalt ejede energiselskab Energi Viborg for 3,25 mio. kr.

Statsforvaltningen gik ind i sagen ad flere omgange og vurderede endelig i 2014, at ’beslutningen nærmere og i det væsentlige synes båret af hensynet til at give Viborg FF a/s en økonomisk håndsrækning, hvilket ikke er lovligt’. Men det ligger uden for Statsforvaltningens kompetence at forholde sig til den endelige kontrakt, og derfor vil de ikke foretage sig yderligere.

Byrådet jublede

Afgørelsen om ’ikke at ville foretage sig yderligere’, fik byrådet til at juble. De skyndte sig at lave en lignende aftale med håndboldklubben i 2014. Senere gik Konkurrencestyrelsen dog ind i sagen, og det er den afgørelse, byrådet nu venter på, fortæller 2. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget, Per Møller Jensen (S).

»Da Konkurrencestyrelsen tog sagen op, bad vi et advokatfirma vurdere sagen for os. Hidtil havde det været kommunens embedsmænd, der havde rådgivet os. Men advokaterne anbefaler os nu, at håndboldklubben først får mulighed for at udnytte navnerettighederne, når der er klarhed i sagen om fodboldklubben. Og jeg har en forventning om, at vi følger det råd på mødet i økonomiudvalget på onsdag,« siger Per Møller Jensen (S).

Han forklarer, at hvis Konkurrencestyrelsen finder problemer i aftalen, kan de bede Statsforvaltningen genoptage sagen.

Og så er det Per Møller Jensens vurdering, at kommunen vil se at få afsluttet sagen hurtigst muligt.

Det har ikke været muligt at træffe den konservative borgmester Torsten Nielsen for en kommentar.

Og Søren Pape Poulsens pressechef afviser, at partiformanden vil kommentere sagen, selvom den stammer tilbage fra hans borgmestertid.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.