Lad være med at bruge engangs-vandflasken som drikkedunk. Det kan godt være, den er lige ved hånden, men engangsflasker er potentielle bakteriebomber viser ny undersøgelse.

Lad være med at genfylde engangsflasker med vand, de er nemlig fyldt med bakterier, uanset hvor meget de bliver gjort rent. Det viser et forsøg lavet af fem kvindelige studerende på bioteknologi ved Aarhus Universitet, skriver metroXpress fredag.

- Bakterieindholdet var så stort, at vores udstyr i første omgang slet ikke kunne måle det. Jeg vidste godt, det ville være slemt, men jeg blev alligevel lidt chokeret, siger Marie Skovmøller, en af de fem studerende.

I forsøget tog de studerende 15 flasker med kildevand, drak indholdet og fyldte dem derefter med postevand hver dag i fem dage, hvorefter de målte bakterieindholdet i flaskerne.

Bakterieindholdet i vand bliver målt i kim-tal, og de uvaskede flasker havde et 16 gange så højt kim-tal som tilladt for vandværksvand. For de vaskede flasker var tallet otte gange højere end ved vandværksvandet.

Det materiale, flaskerne er lavet er, duer simpelthen ikke til genbrug, viste forsøget.

- Der er mange, der tror, flaskerne er egnede til genbrug, men det er de ikke.Det er ikke direkte sundhedsskadeligt, men man skal ikke bilde sig ind, at de er rene, siger overlæge ved Statens Seruminstitut Kåre Mølbak.

Hvis det står til overlæge Kåre Mølbak skulle danskerne helt opgive at købe kildevand på flaske.

- Jeg forstår ikke, hvorfor folk køber så meget kildevand, det er en mystisk tendens. Man kan jo bare tage vand fra vandhanen og så putte lidt citron og isterninger i. Der bliver ikke sat nær så skrappe krav til kildevand som postevand, siger han.

Faktisk må det dyre kildevand på flaske have mere end 10 gange så mange bakterier i sig som almindeligt postevand, oplyser overlægen.

En god drikkedunk· Kan enten gå i opvaskemaskinen eller er så bred foroven, at man let kan komme til med en opvaskebørste og gøre den ordentligt ren.