Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Et ungt par føler sig udstillet efter en omdiskuteret DR-dokumentar. Parrets advokat fortæller nu, at de føler sig direkte bondefanget af DR.

Tirsdag aften viste DR dokumentaren 'Børnene med de blå mærker'. Programmet har i et år fulgt Marc Backhausens og Sabrina Andersens kamp for at vriste sig fri af mistanken om, at de skulle være voldelige mod deres nyfødte tvillinger.

I programmet kan man se Marc Backhausens og Sabrina Andersens mareridt begynde, da deres tvillinger er få dage gamle. De får besøg af en sundhedsplejerske hjemme hos dem selv, hvor Sabrina Andersen opdager, at tvillingerne har blå mærker.

Tvillingerne bliver indlagt, og lægerne står uden vished. De blå mærker kan ikke forklares. Myndighederne begynder at mistænke Marc Backhausen og Sabrina Andersen for at lide af syndromet Münchausen by Proxy.

En lidelse, der får forældre til at mishandle deres børn for selv at få opmærksomhed. En mistanke, forældrene afviser.

Eksperter, myndigheder og politi er inde over sagen, der i programmet kulminerer med, at et flertal i kommunens Børne og Unge-Udvalg stemmer for, at det unge par kan få deres tvillinger hjem efter otte måneders kamp.

Taber sagen

Senere samme aften beslutter Hvidovre Kommunes socialforvaltning at indsende en bekymringsunderretning, og parret taber sagen; Ankestyrelsen beslutter at omgå afgørelsen og tvangsfjerner børnene til en plejefamilie i foreløbig to år. Parret og deres advokat beslutter straks at anke sagen ved dokumentarens afslutning. Den sag afgøres i næste uge. Taber parret, skal tvillingerne i plejefamilie foreløbig to år.

Marc Backhausens og Sabrina Andersens advokat, Susanne Ipsen, optræder også i programmet og blev chokeret, da hun så det:

»DR har bondefanget de unge forældre og fælder jo nærmest en dom på forhånd,« siger hun.

»I forbindelse med at der blev lavet psykologiske undersøgelser på Marc og Sabrina oplyser jeg, at Marc og Sabrina ikke længere mistænkes for at have Münchausen By Proxy. DR er selv med til et møde med forvaltningen, hvor man siger, at mistanken om Münchausen By Proxy ikke er der. Derfor blev vi meget meget chokerede over, at det nærmest fylder hele udsendelsen,« siger Susanne Ipsen.

Dokumentarchefen hos DR, Steen Jensen, mener, at Susanne Ipsens udmelding er decideret usand:

»Det er ikke rigtigt. DR er ikke med til et møde, hvor det bliver fortalt, at mistanken om Münchausen By Proxy bliver afblæst. Münchausen By Proxy ER et element i den her sag. Det er derfor, det fylder. Münchausen By Proxy er formuleret både af retsmedicinere og overlæger fra Herlev Hospital. Gennem hele forløbet har der været mistanke om, at de skader deres børn i det skjulte, og den er ikke blevet fraveget. Vi har ikke oplysninger om, at mistanken skulle være fraveget,« siger Steen Jensen.

Stiller diagnose på forhånd

Susanne Ipsen fortæller i samme ombæring, at hun, Marc Backhausen og Sabrina Andersen fik lov at se programmet, inden det løb over skærmen tirsdag aften:

»Vi ikke var ikke tilfredse med det og mente, at Sabrina blev udstillet, og vi synes, at DR nærmest stillede hende diagnosen, Münchausen By Proxy,« siger Susanne Ipsen.

Også her er Steen Jensen lodret uenig:

»Jeg synes ikke, at programmet udstiller Sabrina. Vi har lagt meget vægt på at beskrive sagsforløbet så objektivt og neutralt som vi overhovedet kan. Den mistanke, der er, er formuleret af retsmedicinere og læger - ikke DR,« siger Steen Jensen.

»Vi skal jo ikke undertrykke, at der foregår en række undersøgelser hele vejen gennem forløbet, hvor retsmedicinere og læger er overbevist om, at der foregår vold i det skjulte. Vi refererer så objektivt, som vi kan. Vi forsøger ikke at fælde en dom i den her sag,« tilføjer dokumentarchefen.

11 tilfælde af blå mærker

Ifølge Susanne Ipsen har tvillingerne fået blå mærker i 11 tilfælde, efter de blev anbragt uden for det unge pars hjem. En oplysning, hun mener, at DR undgår at give til seerne:

»Vi er meget utilfredse med, at DR ikke til sidst går ind og nævner, at børnene efterfølgende har fået mærker, selvom de er anbragt hos en plejefamilie. Det er ikke okay,« siger Susanne Ipsen:

Steen Jensen forklarer, at man ikke er bekendt med, at der skulle være opstået blå mærker, da tvillingerne ikke var hos forældrene:

»I den periode, vi har fulgt Marc og Sabrina - i hele foråret 2014 frem til oktober 2014 - er vi ikke bekendt med, at der er opstået blå mærker - a la dem, myndighederne mistænker er påført - hvor forældrene ikke har haft samvær med børnene. Der er et tilfælde, der bliver sået tvivl om, og det bliver omtalt i programmet. Hvad der er sket, efter børnene er kommet i plejefamilie i november, ved vi ikke noget om,« siger Steen Jensen.

Hvad mener du om sagen? Husk den gode debattone!