Stadig flere nyuddannede akademikere ender med at køre sig selv psykisk i sænk. Det får nu Dansk Magisterforening til at tænde for advarselsblinkene.

Første job efter sidste eksamen. Første chance for at banke karrieren i gang, knokle løs og sætte en tyk streg under egne evner. Men stadig flere nyuddannede akademikere ender i stedet med at køre sig selv psykisk i sænk, skriver dagbladet URBAN onsdag.

Det får nu Dansk Magisterforening til at tænde for advarselsblinkene. Antallet af nyuddannede, der kontakter foreningen, er steget

alarmerende på kort tid. Arbejdskonsulent Lisbeth Møller kalder det et nyt fænomen.

- Problemet er, at de nyuddannede først kommer til os som sidste udvej. De tør ikke gå til deres chef. Ofte kan vi derfor ikke gøre så meget andet end at sende dem videre til psykologhjælp, siger Lisbeth Møller.

Hun peger på, at problemerne ofte bunder i, at nyuddannede ikke aner, hvad arbejdsgiverne forventer af dem.

- De unge kommer efter flere år på skolebænken og vil det hele. De har en enorm energi. Desværre oplever vi en del arbejdsgivere, der spekulerer i det og smider de unge væk igen, når de er kørt flade.

Det er ikke en rar udvikling at se på,« siger Lisbeth Møller.

Også DJØF mærker den kedelige tendens. Flere nyuddannede henvender sig med stressproblemer, og forbundet har for nylig lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer, der viser, at stressfølelsen er markant højest for medlemmer mellem 26 og 35 år.

Udviklingskonsulent Jeanette Hallundbæk:

- De nyuddannede har meget høje ambitioner for sig selv og deres karriere, men er også usikre på sig selv, og det gør det svært for dem at kræve noget af ledelsen. Samtidig er der hård kamp om de gode job - der står en masse på spring til at overtage ens stilling, hvis man ikke præsterer, siger hun.

Jeanette Hallundbæk efterlyser, at uddannelserne hærder de unge bedre til arbejdsmarkedet.Men studiechef Per Andersen, Syddansk Universitet, afviser, at det er universiteternes skyld.

- Vi gør allerede en del for at oplyse kandidaterne om, hvilke vilkår de

kommer ud til, via kurser og forskellige arrangementer. Men vi forventer altså også, at de er voksne mennesker, der kan tage vare på sig selv, når de har klaret sig gennem en længerevarende

uddannelse, siger Per Andersen til URBAN.