De danske gymnasiers årlige druktur til Prag har ændret stil og volume. Ganske få unge danskere er taget til den tjekkiske hovedstad i år, og de, der er i byen, har planer om at opføre sig pænt.

De danske gymnasieelever orker ikke længere at tage på druktur til Prag. Kun en brøkdel af de danske elever, som tidligere år tilbragte vinterferien i en konstant alkoholrus og skabte ballade på hoteller og diskoteker i byen, er i år kommet til Prag.

De tidligere så populære og stormfulde drukture ser i år ud til at blive forvandlet til en festtur med ganske få deltagere. Og vel at mærke deltagere som ovenikøbet ser ud til at være indstillet på at overholde loven og ikke har planer om at drikke hjernen ud eller lave ballade.

»Vi er taget til Prag for at feste, shoppe de dyre mærker og møde nye mennesker, det er formålet med vores tur,« fortæller 18-årige Amalie Just og 19-årige Christina Holme, begge fra Aarhus Handelsgymnasium i Risskov, som BT møder på baren Double Trouble under et razzia med Prags politi.

18-årige Amalie Just og 19-årige Christina Holme
18-årige Amalie Just og 19-årige Christina Holme
Vis mere

Pigerne sidder sammen med en gruppe gymnasieelever fra Virum Gymnasium. Det ser umiddelbart ikke ud til, at der mangler farvestrålende drikke og våde varer generelt på deres bord, men man kan sagtens drikke og hygge sig og opføre sig pænt samtidigt, mener pigerne.

»Vi har ingen planer om at lave ballade, vi vil bare have det hyggeligt«, siger de to piger samstemmende.

Længere henne på ruten, i køen ved Prags legendariske diskotek Duplex, er stemningen den samme. Her venter en gruppe gymnasieelever fra Varde Gymnasium på at komme ind, og det sker ganske civiliseret.

»Jeg var her også sidste år og har hverken oplevet nogen slagsmål eller noget med stoffer, vi er her for at have det hyggeligt og være sammen,« fortæller 19-årige Emma Højberg Larsen.

Kun omkring 300 danske gymnasieelever i år har valgt at tage til Prag i vinterferiens første uge og alle BT har talt med har foreløbigt planer om at opføre sig ordentligt og ikke fortsætte stilen fra de tidligere år, hvor danskerne formåede at skabe overskrifter i både tjekkiske og danske medier.

Max fra Danmark, som ikke ønsker at oplyse sit efternavn, er ansat af diskoteket Duplex. Hans opgave er at kontrollere, at de personer som kommer ind er over 18 år, og dermed kan få serveret alkohol. Han er ikke i tvivl om, hvad de danske elevers vigende interesse for en vinterferietur til Prag skyldes.

»Det tjekkiske politi har i de seneste år været meget efter de danske elever og rejsebureauet og diskotekerne har gjort en indsats for at undgå problemer. Derudover har drukturernes pressedækning i Danmark haft en rigtig stor betydning,« siger han.

De danske elevers nye stil glæder Prags Politis talsmand, Tomas Hulan. Han husker alt for godt de danske gymnasieelevers tidligere års vildskab.

»Alt tyder på, at vi har sejret og har formået at opdrage de danske unge til at respektere vores lands love. Vi tjekkere er et festligt folk og har ingen problemer med at folk morer sig, men det skal ske på en civiliseret måde og med hensynstagen til de love, der gælder her i landet,« siger han.

Det første hold af de danske gymnasieelever bliver i Prag til torsdag. Det næste hold bestående af omkring 180 personer ankommer i næste uge. Det tjekkiske politi får også i år assistance fra danske politibetjente, som bliver i Prag indtil den 25. februar. Også herfra lyder der en forsigtig optimisme om, at turen nok skal gå godt i år.