Mens der ofte har været fuld fokus på kronprinsesse Marys arbejde som en værdifuld og højt skattet protektor, er det sjældnere, at spotlightet falder på prinsesse Marie.

Det er ganske naturligt, at det royale hierarki holdes i hævd, men med årene er prinsesse Marie trådt længere frem i lyset, mener historiker og ph.d. Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er en balancegang for hende, fordi hun skal skabe sin egen identitet og profil, samtidig med at hun ikke må overskygge Kronprinsessen,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også:

Efter seks år som prinsesse har hun nu 14 protektioner. BT har talt med tre af dem, som alle taler om prinsesse Marie som en engageret, indlevende og aktiv protektor.

Marie på Roskilde Festival

I år besøgte prinsesse Marie Roskilde Festival, hvor Folkekirkens Nødhjælp samlede pant sammen til verdens fattigste. Til stor glæde for de frivillige fortæller organisationens generalsekretær, Birgitte Qvist Sørensen.

»Det larmede helt vildt, da vi var der. Men hun blev stående og snakkede med vores frivillige, fordi hun syntes, det var så vildt fantastisk, at unge mennesker ville knokle fra morgen til aften for at samle penge ind til verdens fattigste,« fortæller Qvist-Sørensen.

Læs også:

mary

Autisme-piger

Også hos Landsforeningen Autisme, som prinsessen selv bad om at blive protektor for, har hendes arbejde haft stor betydning. Landsformand Heidi Thamestrup fortæller om et møde med prinsessen i 2012 før hun blev protektor for foreningen. Prinsesse Marie besøgte Pigeprojektet Værkstedet i Aarhus, som teenagepiger med autisme bruger.

»De piger, som var der, taler stadig om besøget. Selv om det var nogle store piger dengang, og de er blevet unge kvinder i dag, så husker de stadig den opmærksomhed, som hun gav dem. Det vil de tale om resten af livet, tror jeg,« siger Heidi Thamestrup.

Læs også:

Ikke bare prinsessestøv

Dansk Epilepsiforening er en anden af prinsesse Maries protektioner. Hun overtog arbejdet efter prins Henrik i slutningen af 2013. Her oplever de en protektor, der oprigtigt indlever sig i de mennesker, hun møder.

»Hun kom ikke bare og dryssede prinsessestøv ud over et arrangement, men tog sig for eksempel tid til at sætte sig ned og tegne med børnene, da hun besøgte Epilepsihospitalet sammen med os,« fortæller landsformand Lone Nørager Kristensen.

Læs meget mere om Prinsesse Marie i dagens udgave af BT.

- Marie blev Joachims redning

- Familien: Sådan har Marie forandret ham

- Vennen: Joachim har haft store problemer