Det kan blive svært for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at blive statsminister, selv om hun har flertal sammen med R, SF, Enhedslisten og Alternativet efter næste valg.

De fire partier vil nemlig stille hårde krav til gengæld for at pege på hende. Og flere partier taler om, at der kan opstå 'svenske tilstande'.

I Sverige kunne socialdemokraten Stefan Löfven indtage statsministerposten 11. januar efter hele 124 dages forhandlinger på kryds og tværs, der bedst kan beskrives som politisk kaos.

Mette Frederiksens udfordringer er:

  • SF kræver en regering, der ikke kun består af Socialdemokratiet
  • De Radikale forlanger, at Socialdemokratiet skal gøre sig uafhængige af Dansk Folkepartis politik
  • Enhedslisten kræver massive indrømmelser
  • Alternativet vil ikke pege på hverken Socialdemokratiet eller Venstre

Alternativet vil hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke, siger gruppeforperson Carolina Magdalene Maier
Alternativet vil hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke, siger gruppeforperson Carolina Magdalene Maier Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

»Jeg ser virkelig svære forhandlinger for Socialdemokratiet efter et valg. Enhedslisten kan godt have ret i, at det kan blive svenske tilstande. Teoretisk kan der opstå en situation, hvor Mette Frederiksen ikke kan få regeringsmagten, selv om der er rødt flertal,« siger Carolina Magdalene Maier, Alternativets gruppeforperson og ordfører for nye danskere og mennesker på flugt.

Enhedslistens erhvervsordfører og strateg, Pelle Dragsted, sagde 19. januar til B.T., at partiet forestiller sig lange forhandlinger, hvor Mette Frederiksen skal give markante indrømmelser til socialisterne for, at de overhovedet vil bakke op om hende som statsminister.

»Regeringsforhandlingerne kan blive lange og svære ligesom i Sverige. Vi er nødt til at sætte os i respekt på en anden måde end sidst (i 2011, red.). Folk, der stemmer på os, skal have noget for deres stemmer,« sagde Pelle Dragsted.

SF meddelte for nylig, at de vil anbefale dronning Margrethe, at Mette Frederiksen afsøger muligheden for at danne en regering med flere partier. Hun har ellers for længst meddelt, at hun vil danne en smal S-regering, hvis hun har flertal efter næste valg. Men med SF's melding forpligtes Mette Fredeiksen til at prøve at danne en regering med flere partier.

Enhedslistens Pelle Dragsted foruser langvarige forhandlinger og »svenske tilstande«
Enhedslistens Pelle Dragsted foruser langvarige forhandlinger og »svenske tilstande« Foto: Anne Bæk
Vis mere

Det samme skete med modsat fortegn i 2015, hvor Liberal Alliance krævede, at Lars Løkke forsøgte at danne en blå firepartiregering. Han endte med at danne en smal V-regering, som LA senere truede sig ind i med krav om skattelettelser.

»Vi bliver aldrig en dikkende lammehale til Socialdemokraterne, og det må de forstå,« siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.

»Socialdemokraterne har en uheldig tendens til at blive magtfuldkomne. De tror, de kan tryne venstrefløjen, men det kan de godt glemme. Hvis de tror, de kan danne regering og føre borgerlig politik, så kan de rende og hoppe. Vi kan gå fra at være et meget loyalt støtteparti for regeringen til at være et rent oppositionsparti, der vil forsøge at væle den. Vi kan ikke på noget tidspunkt tages for givet af Socialdemokratiet. Men vi er ikke som Enhedslisten optaget af at vælte regeringen, inden den er dannet,« siger Karsten Hønge.

Mette Frederiksen (S) og Pia Olsen Dyhr (SF) under Folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg. SF kræver, at Mette Frederiksen prøver at danne en flerparti-regering
Mette Frederiksen (S) og Pia Olsen Dyhr (SF) under Folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg. SF kræver, at Mette Frederiksen prøver at danne en flerparti-regering Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Den radikale leder, Morten Østergaard, sagde sidste sommer:

»Jeg vil garantere, at vi efter næste valg kun støtter en regering, der vil gøre sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik.«

Det står stadig ved magt. De Radikale vil ifølge B.T.s oplysninger se noget på skrift, f.eks. et regeringsgrundlag, og de vil ikke udelukke et mistillidsvotum, hvis DF får for meget indflydelse.

Sandsynligheden for, at S og de såkaldte røde partier får flertal efter næste valg, er kun steget siden nytår. Meningsmålingerne viser konstant rødt flertal, i Berlingske Barometers gennemsnit står det lige nu 52,6 til rød blok mod 47,4 til blå. Senest har sundhedsreformen og pensionsdebatten været vindersager for Socialdemokratiet. Alligevel ser det altså historisk vanskeligt ud for Mette Frederiksen.

»Jeg synes, partierne i oppositionen skal slå koldt vand i blodet og bruge kræfterne på, at vi rent faktisk får en ny statsminister i stedet for at spænde ben for Mette Frederiksen,« siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

»Vi er enige om mange ting: klima, sundhed, uddnnelse. Vi er uenige om udlændinge, men alle regeringsdannelser er vanskelige.«

Vil I lave udlændingepolitik med DF, og tror I, det parlamentariske grundlag vil acceptere det?

»Vi vil fortsætte den stramme udlændingepolitik i samarbejde med de blå partier og delvis også SF. De blå partier er den naturlige samarbejdspartner om udlændingepolitiken, mens de røde er  partier er naturlige, når det gælder velfærd og miljø,« siger Nicolai Wammen.