Forfatter og eventyrer Troels Kløvedal er dødeligt syg af ALS og kronisk lungesygdom.

Da han var ung, drømte han om at erobre verdenshavene som en fri mand. I dag er han 73 år, har sejlet jorden rundt tre gange og 'elsket de smukkeste, dejligste kvinder', som han har fået fem børn med.

Men for sømanden og forfatteren Troels Kløvedal er eventyret snart slut. Han er syg. Uhelbredeligt syg.

Selv spår Troels Kløvedal, at han har ganske kort tid tilbage at leve i. En tid, hvor han beder til, at den ene sygdom når at tage livet af ham, før den anden får fat.

I begyndelsen af sidste år viste han symptomer på den kroniske lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene, og i juli måned i år fik han konstateret ALS. En kynisk nervesygdom, der langsomt, men sikkert lammer kroppen stykke for stykke.

"At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt."

Sådan fortæller Troels Kløvedal ærligt og bevægende i bogen 'Modne Mænd' af Bo Østlund, der udkommer fredag den 14. oktober.

Prognosen på to til seks måneder stillede Troels Kløvedal i juli, hvor han blev interviewet til bogen. Siden har han holdt sig uden for offentlighedens søgelys.

Køb  BT i dag eller opret abonnement på BT PLUS og læs hele historien om den elskede og beundrede eventyrer, der efter et langt liv på havet nu har planlagt sin død.


Forfatter og eventyrer Troels Kløvedal er dødeligt syg  af ALS og kronisk lungesygdom.

Da han var ung, drømte han om at erobre verdenshavene som en fri mand. I dag er han 73 år, har sejlet jorden rundt tre gange og ’elsket de smukkeste, dejligste kvinder’, som han har fået fem børn med.

Men for sømanden og forfatteren Troels Kløvedal er eventyret snart slut. Han er syg. Uhelbredeligt syg.

Selv spår Troels Kløvedal, at han har ganske kort tid tilbage at leve i. En tid, hvor han beder til, at den ene sygdom når at tage livet af ham, før den anden får fat.

I begyndelsen af sidste år viste han symptomer på den kroniske lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene, og i juli måned i år fik han konstateret ALS. En kynisk nervesygdom, der langsomt, men sikkert lammer kroppen stykke for stykke.

»At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt.«

Sådan fortæller Troels Kløvedal ærligt og bevægende i bogen ’Modne Mænd’, der udkommer på fredag. En bog, hvor 24 danske mænd åbent fortæller om døden, tro, kvinder, sex, ensomhed og angst.

For Troels Kløvedal, kaptajnen på Nordkaperen, der i mere end 35 år har sejlet på de store oceaner og lagt navn til utallige tv-programmer, er der mere på spil. Prognosen på to til seks måneder stillede Troels Kløvedal i juli, hvor han blev interviewet til bogen.

Siden har han holdt sig uden for offentlighedens søgelys. Alt imens tusindvis af danskere tog imod børnebørnene Theis og Emil Midé Erichsen, sønner af tv-vært Mikkel Beha Erichsen, da de vendte hjem med skibet Havanna efter tre år til søs.

Troels Kløvedal er kendt, elsket og beundret for sine jordomrejser med skibet Nordkaperen. Han er en eventyrer, der blev rodløs af en omtumlet barndom, hvor moderen døde af kræft, da han var 11, og hvor faderen samtidig forsvandt ud af hans liv i tågerne af et morfinmisbrug.

Frygter at blive lam

I 1967 købte han skibet Nordkaperen og en rusthammer, og så stak han til søs med en flok venner for at opleve den store verden, som han kun havde læst om i aviserne. I dag er Troels Kløvedal en af landets mest læste forfattere med et samlet oplag på næsten en million, han har lavet adskillige tv-programmer og har gennem tiden holdt 2.000 foredrag.

I februar lagde han sidste hånd på en serie om græsk kultur til TV2, og det bliver efter alt at dømme det sidste eventyr, vi får fra Kløvedals hånd. I bogen ’Modne mænd’ fortæller han, at han i marts måned måtte stoppe med at holde foredrag, fordi hans stemme var for svag, og fordi han blev ved med at tabe sig. I juni måned, da han blev interviewet til bogen, havde han blot 50 pct. af sin lungekapacitet tilbage.

Tilstanden gør ham træt og gør det svært at tale. Men det er angsten for ALS, amyotrofisk lateral sklerose, der sværest for den 73-årige sømand.

»Jeg kan godt finde ud af det at dø. Det har min livserfaring hjulpet mig med, men at skulle blive lam først, det kan jeg ikke acceptere, og derfor har jeg også skiftet holdning til aktiv dødshjælp. Før syntes jeg, at lovgivningen var ok, men i dag synes jeg, at man skal have ret til at dø, når man vil. Hvorfor skulle igennem alle de grufulde lidelser, der ligger i en lammelse, når man alligevel snart skal dø,« spørger han i bogen.

»Jeg kan godt spekulere over, hvor hjælpeløs jeg bliver til sidst, men mine vidunderlige døtre siger: ’Far, vi er hos dig’ – og når jeg kigger ind i deres glade ansigter, glemmer jeg alt om min tilstand.«

Troels Kløvedal, der er født Troels Beha Erichsen og i dag bor ved Ebeltoft, er far til TV-2-vært Mikkel Beha Erichsen og har desuden døtrene Gurlig Marie, Sille og Lærke. For 19 år siden fik han sønnen Asbjørn med sin nuværende kone Else-Marie Meldgaard.

Det er børnene, der gør, at han kan være lykkelig, lader han forstå. Datteren Sille har arbejdet på hospice, og det gør ham tryg, at hun ved, hvad der skal gøres i den allersidste tid.

Forud for Rolling Stones-koncerten på Roskilde Festival 2014.
Forud for Rolling Stones-koncerten på Roskilde Festival 2014. Foto: Betina Garcia
Vis mere

Med fem børn med fire forskellige kvinder er der også styr på testamentet, røber Kløvedal, der har planlagt sin død. Hans aske skal ikke, som man kunne tro, spredes over det hav, han har tilbagelagt utallige togter på. Han ved, at hans efterladte vil sætte pris på et gravsted, de kan besøge, og sådan bliver det.

En lykkelig mand

Det er en fattet sømand, der i bogen åbner op for det, han selv forudser bliver slutningen på hans eventyr. Troels Kløvedal er ikke en af dem, der mod livets afslutning sidder og grunder over, hvad han burde have gjort. Direkte adspurgt svarer han, at han intet ville have gjort anderledes. At han tænker tilbage på sit liv som en ’ualmindelig lykkelig mand’. Og at han aldrig havde forestillet sig, at han ville få så vidunderligt et liv, da han fattig og forældreløs gik ensom omkring som 15-årig.

For Troels Kløvedal er det ingen ulykke at dø, når man er 73.

»Det handler hele tiden om at holde det rigtige perspektiv. Det var en ulykke for de mange millioner, som nyttesløst døde i skyttegravene, det var en ulykke for den unge engelske flyver, der blev skudt ned herude på marken under anden verdenskrig, og som aldrig fik et liv – og det er en ulykke for alle dem i gummibådene i Middelhavet og i flygtningelejrene. Men det er ikke en ulykke, at man dør som 73-årig efter et dejligt liv,« siger han.

»Jeg vil tænke på mit liv på de store verdenshave, hvor man hele tiden flirter med katastrofen og døden og lever på kanten af afgrunden, og hvor man kun overlever, hvis man gør alt rigtigt. Vi søfolk lever med en bevidsthed, som I landkrabber aldrig nogensinde vil kunne forstå, og det er også lige meget.«

Troels Kløvedal på Nordkaperen. - -NORDFOTO- - 1995
Troels Kløvedal på Nordkaperen. - -NORDFOTO- - 1995 Foto: TV2
Vis mere

Et givende og stærkt menneske

Forfatter bag ’Modne Mænd’ Bo Østlund har kolossal ydmyghed over og respekt for Kløvedals deltagelse i værket.

»Det fortæller alt om Kløvedal som menneske, at han også i denne svære situation så åbent og ærligt vælger at dele sine tanker og følelser på en måde, så andre i samme situation kan spejle sig og finde trøst i hans reflektioner over tilværelsen, døden og afskeden.

Samtlige 24 samtaler i ’Modne Mænd’ har været lærerige, stærke oplevelser for mig, og de har påvirket mig for livet og tjener som fyrtårne for min egen sejlads ind i alderdommen, fordi deltagerne i værket har valgt at være hudløst ærlige, men naturligvis blev jeg og er jeg især stadig påvirket af mødet med Troels Kløvedal, som er et ualmindeligt givende, kærligt, optimistisk og stærkt menneske, som i bogen også ser tilbage på sit liv som en ualmindelig lykkelig mand, som har nået alt det, han ville og drømte om.

Frygter ikke døden

Kløvedal har sejlet jorden rundt tre gange med alle sine venner, han er fyldt med søfarerens indre ro, og han ser døden som en naturlig afslutning på livet, og derfor frygter han den heller ikke.

Han sætter tingene i relief, og gennem hans indsigt, ro og ord kan vi andre også få hjælp til at slippe frygten.«

Foto: Nils Meilvang
Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Kort om forfatteren: Bo Østlund ejer Forlaget Heatherhill og er forfatter til 20 bøger, heriblandt biografier om bl.a. Etta Cameron og Allan Simonsen og den store antologi ’Skilleveje’ med 28 kendte danskere om deres barndom.

 

’Modne mænd’ udkommer fredag den 14. oktober.Bogen fås hos alle landets boghandlere til 299 kr. Læs mere om bogen på www.modnemænd.dk
’Modne mænd’ udkommer fredag den 14. oktober.Bogen fås hos alle landets boghandlere til 299 kr. Læs mere om bogen på www.modnemænd.dk
Vis mere