Tre røgdykkere omkom på årsdagen for 11. september under en øvelse på statsfængslet Kragskovhede. »11. september er åbenbart vores alle sammens ulykkesdag. Dagen, hvor alt frygteligt kan ske for brandfolk.« Sådan lød det i aftes fra viceberedskabschef Palle Christiansen, Frederikshavn, da han med sodsværtet ansigt og blanke, røde øjne kom ud fra brandstationen i Frederikshavn.

Det havde været værste hans livs værste dag som brandmand. Palle Christiansen havde mistet tre kolleger, tre unge røgdykkere, som ved middagstid i går omkom i et vanvittigt inferno af ild, hede og kvælende røg under en brandøvelse på statsfængslet Kragskovhede nord for Frederikshavn.

»Netop i aften skulle vi være mødtes - også de tre omkomne - for at hædre vores døde kolleger i New York. Men nu er det altså i stedet vores tre egne kolleger, vi skal mindes,« lød det stille fra Palle Christiansen, mens han kæmpede med gråden.

Straks tragedien blev kendt, gik flaget på halv mod den dunkle septemberhimmel foran brandstationen. Alle byens brandfolk hastede til for at være sammen med deres kolleger - og for at få en mulig forklaring på ulykken. Men ingen kunne svare på deres mange spørgsmål.

Endnu i aftes havde hverken politi eller brandmyndigheder i Frederikshavn nogen fornuftig forklaring på, hvordan det umulige kunne ske.

Ulykken, som kostede de tre unge brandfolk livet, skete i forbindelse med en nøje planlagt brandøvelse i et gammelt, nedlagt snedkeri i Statsfængslet Kragskovhede nord for Frederikshavn. Her var ti frivillige brandfolk udkommanderet til at bekæmpe den påsatte brand, og alt foregik i starten stille og roligt, angiveligt helt efter planen.

Men så gik noget fuldstændig, forrykt galt. Pludselig blev det klart for folkene uden for det brændende snedkeri, at de savnede tre røgdykkere, som var sendt ind i flammehelvedet. De tre mænd havde forinden besvaret et opkald over radioen, hvor de havde fået ordre om straks at komme ud af bygningen.

»Vi er på vej,« lød det fra den ene af mændene. Men de tre mænd må være blevet fanget inde i det røgfyldte helvede, hvor heden blev mere og mere uudholdelig. De kom i hvert fald aldrig ud.

Efter at have kæmpet sig vej ind i mørket lykkedes det deres kolleger at trække en af de omkomne mænd ud, men efter flere desperate forsøg måtte brandfolkene opgive at nå ind til de to øvrige. De blev først fundet, omkomne, da tilkaldte slukningskøretøjer nåede frem til stedet.

Viceberedskabsinspektør Palle Christiansen var med på den første, tilkaldte brandbil, som nåede frem til statsfængslet. »Da vi kom, havde de netop fået den ene ud. Det var frygteligt at være vidne til. Jeg kender alle tre mænd, gennem flere år, og det er klart, at vores tanker nu går til deres familier,« siger han.

Palle Christiansen, som har været brandmand siden 1966, var dybt chokeret i går. »Jeg fatter simpelt hen ikke, hvordan det kan ske. Det virker helt forrykt, at brandfolk kan omkomme under en øvelse,« lød det fra ham. Chefen for øvelsen, den lokale beredskabschef, var så påvirket af tragedien, at han ikke ønskede at tale med pressen.

Heller ikke på politigården i Frederikshavn havde man nogen forklaring på, hvordan ulykken kunne ske. »Der er i øjeblikket ingen, der ved, hvad der er sket. Vi er chokerede og rystede, men vi må bare vente og se, hvad undersøgelserne vil vise. Lige nu ser det ud som om, at der er tale om et sammentræf af ulykkelige omstændigheder,« lød det fra politimester Søren Kamp Knudsen.

De tre døde røgdykkere var en del af to hold på hver fem mand, som var sendt ind i den brændende bygning. Den foreløbige teori er, så vidt B.T. erfarer, at de tre omkomne for vild i de røgfyldte gange og at heden til sidst blev så uudholdelig, at de mistede bevidstheden.

Brandmyndighederne afviste i går, at der kunne være noget galt med de tre mænds røgdykkerudstyr. Endnu i aftes tilbageholdte politiet ofrenes identitet, fordi alle pårørende endnu ikke var orienteret. Men der er - ifølge B.T.s oplysninger - tale om to mænd på 27 år og en på 39 år. Den 39-årige var en særdeles erfaren brandmand og bl.a. uddannet røgdykkerinstruktør.

Andre læser også