Debatten om aktiv dødshjælp er for alvor blusset op efter Jane Hoffmann har fortalt sin historie

Den rørende historie om uhelbredeligt Jane Hoffmann, der 9. januar 2014 fik hjælp til at dø på organisationen Dignitas’ klinik nær Zürich i Schweiz, har ikke kun ramt danskerne lige i hjertet.

Den har også taget debatten om aktiv dødshjælp til nye højder.

I artikler, på Facebook og i debatter er Jane Hoffmann blevet billedet på, hvor inderligt en uhelbredeligt syg kan ønske at få hjælp til at ende livet.

- Jane ville være stolt af, at det er lykkedes hende at skabe så meget røre omkring det. jeg er sikker på, at hun ville have været glad for debatten, siger hendes mand Kim Hoffmann til BT.

Ville skabe opmærksomhed

Jane Hoffmann led af den uhelbredelige sygdom Amyotrofisk lateral sklerose (ALS), der angriber nervecellerne i rygmarven og hjernen og gradvist lammer kroppens funktioner.

Allerede i august tog hun beslutningen om at begå assisteret selvmord på organisationen Dignitas’ klinik lidt udenfor Zürich i Schweiz.

Kim Hoffmann fortæller, at hans hustru ikke var en kvinde, der var synderligt interesseret i at tiltrække sig stor opmærksomhed fra den samlede danske presse.

Alligevel valgte hun at stå frem og fortælle sin historie.

For det var vigtigt for hende at sætte fokus på de uhelbredeligt syge danskere, der ønsker aktiv dødshjælp, men kun kan få det, hvis de rejser til udlandet.

- Det lå hende meget på sinde at skabe opmærksomhed om det. Hun ønskede, at alvorligt syge skal have mulighed for selv at træffe det valg. Den mulighed havde hun ikke selvv siger Kim Hoffmann.

Fortsætter kampen

Oven i sorgen over at have mistet sin kone, fortsætter han kampen for at få Jane Hoffmanns ønske om en lovændring opfyldt.

Aktiv dødshjælp skal være lovligt i Danmark, ligesom det er det i Holland, Belgien og Luxembourg, mener han.

- Jeg vil håbe, at der kan skabes så meget debat, at politikerne i Folketinget kan få øjnene op for det. Det vi ønsker er, at folk kan få lov til at tage et valg, siger Kim Hoffmann.

Mandag er der arrangeret et debatmøde om aktiv dødshjælp på Aarhus Rådhus. Der vil være oplæg fra foreningen En Værdig Død og Jacob Birkler, der er formand for Det Etiske Råd.

Særligt sidstnævnet glæder Kim Hoffmann sig til at debattere med.

- Jeg vil gerne spørge ham, hvordan de mener, at de kan sidde i et råd og på den måde bestemme over hele befolkningen. Jeg ved godt, at det ikke er dem, der tager beslutningen, men de påvirker politikerne, siger han.