For Brian Mikkelsen er der ingen tvivl: familien før karrieren. Om han af mandlige kolleger på Christiansborg kaldes "den bløde mand" anfægter ham ikke en tøddel. Weekenden er fredet og helliget hjemmebasen. "Jeg er sikker på at man bliver en bedre politiker ved at topprioritere familien".

"Da jeg forleden aften var til et vigtigt politisk møde, hvor der virkelig blev talt og diskuteret, tænkte jeg pludselig:

"Hvad laver du egentlig her"?

Det har visse omkostninger at arbejde 60-70 timer om ugen. Jeg er væk fra familien nogle aftener om ugen, men det er min kone og vores fire børn, der er det vigtigste for mig.

Brian Mikkelsen, 35, konservativt folketingsmedlem og næstformand for gruppen, indtager ikke rollen som magtfuld og betydningsfuld politiker, når han træder ind ad døren til huset i Holbæk.

Der bliver ikke taget særhensyn til det travle folketingsmedlem - han bliver hverken skånet eller serviceret. Og netop sådan skal livet også fungere efter hans mening.

"Når det rent politisk går aller hedest til, kan jeg spørge mig selv om en politisk karriere er det hele værd. Jeg er mange gange i tvivl og overvejelserne gør at jeg ind imellem føler mig splittet.

Jeg har det mest spændende og fascinerende job. Jeg nyder at arbejde - især efter vi har fået fred og ro i gruppen, men politik bliver aldrig vigtigere for mig end min familie.

Vi har netop alle sammen været afsted på vinterferie. Det sker uden mobiltefon. I den uge er vi fredet. Da jeg så kom tilbage på "borgen", gik jeg ikke på arbejde med den helt store begejstring.

Familien er som sagt stor og børnerig. Brian Mikkelsen er på femte år gift med cand. jur. Eliane Wexøe Mikkelsen og børneflokken tæller parrets fælles døtre Kezia på fire år og Claire på kun otte måneder.

Fra sit første ægteskab har Eliane to børn: Silke på 11 og Tobias på ni år.

Hvordan får du din politiske karriere og familielivet til at hænge sammen?

- Ved at topprioritere familien. Jeg siger højest ja til to aftenmøder om ugen.

Resten af dagene kommer jeg hjem til aftensmad. Jeg spiser med børnene, leger, hjælper med lektier og putter.

Først når de sover, kan jeg finde på at arbejde et par timer. Det er også mit princip at undgå weekendarrangementer og -møder. Jeg tror ikke på den med kvalitetstid.

Det handler også om kvantitet. Børnene har brug for at være sammen med mig. Bare vide at jeg er der til at holde i hånd og snakke, hvis de har behov for det.

Og jeg har også valgt at leve sådan for min egen skyld. Jeg kunne sagtens føre en mere vild tilværelse. Tage imod et utal af invitationer til rejser, premierer og store middage hos de forskellige ambassadører. Men det interesserer mig ikke.

Tid til kærlighed

"Eliane og jeg har også indført den regel ikke at tage telefonen i de hektiske timer mellem 17.30 og 19.30.

I den periode bliver telefonsvareren sat til og min kone og jeg koncentrerer os om børnene.

Så snart jeg træder ind ad døren er jeg en helt almindelig mand og far. Ikke politikeren Brian Mikkelsen.

Eliane ta'r ikke specielle hensyn til mig. Vi deles om opgaverne. Jeg får Claire i den ene hånd og en våd ble i den anden. Det er også fuldstændig naturligt for mig at tage fri, når børnehaven kommer på besøg for at fejre Kezias fødselsdag.

Når jeg siger det til de lidt ældre mandlige politikere på Christiansborg, kigger de på mig med forundring. Men det er klart min fornemmelse, at mine jævnaldrende kolleger i det politiske liv har samme indstilling og kender til samme tvivl og overvejelser som jeg."

Hvornår bliver der tid til dig og din kone?

"Jeg tror faktisk at vi er bedre til at tage den tid end så mange andre. Med jævne mellemrum får vi børnene passet om aftenen og går ud og spiser, i teatret eller i biografen.

Kun os to - alene. En gang i kvartalet tager vi i forbindelse med en af mine rejser på en weekend-tur. Vi skal meget snart tilbringe et par dage i Rom.

Sådan en weekend er en livgivende vitaminindsprøjtning.

Vi har brug for voksentid, brug for at tale sammen og det siger vi til børnene, når de største er lidt senere oppe om aftenen. Der er en zone omkring os som er hellig.

Vi vil ikke forsømme vores kærlighed."

Der tales meget politik i det store hus med den betagende udsigt til Holbæk Fjord.

Eliane Wexøe Mikkelsen, 44, er embedsmand i Miljøministeriet og færdes derfor også scenevant i den politiske verden.

"Min kone er sammen med en enkelt kollega min absolut vigtigste sparringspartner.

Hun har en enorm indflydelse på mine politiske holdninger. På det felt præger vi afgjort hinanden og er ligeværdige.

Hun er ikke medlem af Det konservative Folkeparti og kan derfor se tingene fra en anderledes synsvinkel og gi'mig en bredere horisont.

Jeg prøver altid mine ideer af hjemme. Og i den periode, hvor der var den megen ballade internt i partiet, var hun min store aflastning."

Men hvad betyder det for dig at ha'magt?

"Ja, den har vel den betydning at jeg stadig har et hårdt job og at jeg er ambitiøs nok til at blive ved med at være på "borgen".

Det er fascinerende at ha' indflydelse og mulighed for at påvirke. I mit job er jeg meget seriøs og koncentreret.

Jeg er typen, der arbejder utrolig effektivt. Jeg deltager ikke i så mange sociale ting og går som sagt tidligt hjem fra aftenmøder. Det er ofte blevet sagt til mig, at jeg ser så alvorlig ud.

Hjemme smiler jeg derimod meget. Det skyldes nok, at jeg ta'r mit arbejde meget alvorligt og er bevidst om mit ansvar. Ikke at det tynger mig, men det sætter sig på mig.

For mig er "hjemme" fristedet. Nogle politikere opfatter måske nok Christiansborg som deres fristed.

Topforhandlinger og lektielæsning

Jeg betragter mig selv som et familiemenneske. Derudover er jeg meget disciplineret og målbevidst.

Jeg har ikke det store temperament - det er meget sjældent, jeg råber. Hjemme ønsker jeg blot at alt fungerer og vi har det rart.

Dér er det f.eks. lykken at nulre fingre med Kezia, når hun skal sove. Min største last er helt klart, at jeg kan være tilbøjelig til at træffe for hurtige beslutninger på hjemmefronten.

Men så er der fem hoveder der ser på mig og siger: "Hov, stop. Det skal du ikke bare bestemme".

Der skal nok lidt mere demokrati til hjemme, men det får jeg også at vide."

Eliane Wexøe Mikkelsen har i øjeblikket barselsorlov, men har derefter valgt kun at ville arbejde tre dage om ugen. Der skal også være tid til hjem og børn.

Hvad betyder det for jeres ægteskab, at I arbejdsmæssigt har forskellig indtægt og position?

"Hos os handler det udelukkende om en respekt for hinanden som mennesker. Jeg kan sidde i topforhandlinger på højt niveau, men jeg kommer hjem til lektielæsning med børnene.

Jeg er ikke mere end min kone. Jeg er ikke et magtmenneske, der ønsker dominans.

Min personlige holdning er, at det bestemt ikke er vigtigt hvem af ægtefællerne der har det mest betydningsfulde job eller tjener flest penge. For min kone er det vigtigt også at ha'nogle kolleger og føle at hun gør en forskel i et job.

For mig er det et spørgsmål om at jeg respekterer Eliane for det hun er.

Hos os er den ene ikke den anden overlegen. Ingen bliver gjort afhængig på en ubehagelig måde. Vi er ligeværdige. Hun er den, jeg elsker højest, respekterer mest og den jeg kan stole på.

Vi kan åbne os for hinanden.

Jeg har da oplevet mange ægteskaber, hvor parterne gemmer sig bag en rustning og en bestemt facade.

Det er der ikke brug for hos os. Vi har ikke behov for at sætte en anden identitet på os selv."

Hvad vil du godt give specielt dine tre piger med ud i livet?

"Respekt for andre og evnen til at leve i fortrolighed og ansvarlighed. Det vil jeg selvfølgelig også gi' Tobias med i hans tilværelse.

Jeg ønsker, alle børnene kan værne om deres eget liv og udvikle sig til små, selvstændige mennesker.

Jeg passer på ikke at projicere for meget af mig selv ind i dem. Men vi har visse husregler.

Ingen af børnene må tale grimt om hinanden. Sker det, bliver de straffet. De bliver skældt ud eller vi snupper lidt af lommepengene. Det fungerer.

Sammen resten af livet

De lærer også noget så banalt som bordskik. Og så gør vi til tider det, at der er aftalt et emne for konversationen ved middagsbordet.

Det kan f.eks. være "skolen".

På den måde lærer børnene at præsentere en sag og vi andre skal lytte.

Bliver man en bedre politiker, når man som du topprioriterer familien?

Ja, det er jeg sikker på. Det er min erfaring, at den politiker der lever i en velfungerende familie har en base, som kan tage fra, når der er problemer og glæde sig, når tingene går godt.

Det gør ethvert menneske mere helstøbt at ha'andre værdier end blot karrieren.

Man får det bedre som menneske og besidder et større overskud.

Politikeren der kun lever for karrieren og negligerer familien, bliver nemt meget indelukket og snæversynet.

For mig handler det om at leve her og nu. Jeg vil ikke udskyde en masse for karrierens skyld.

Jeg oplever mange i forskellige erhverv som siger:

"Nu skal jeg lige det og det - derefter bliver der tid til børnene."

I min verden er der ikke noget der hedder "lige" det og det. Pludselig er børnene jo store og etableret. Jeg vil være der, mens det sker.

Selvfølgelig laver jeg også kæmpefejl i familiesammenhæng. Min kone og jeg kan være rygende uenige.

Men der er en vis bøjelighed mellem os. Vi kan f.eks. diskutere opdragelse, men vi når altid til enighed og laver en aftale.

Det kan lyde som en total solstrålehistorie, men jeg elsker hende så meget og hun er den, jeg vil være sammen med resten af mit liv. Det er mit håb og det tror jeg på.

Vi har ofte talt om hvordan vi kommer til at ende livet. I hver vores rullestol. Jeg er overbevist om, at når den ene af os er død vil den anden hurtigt ryge efter.

Vi hører sammen.