Helle Thorning-Schmidt i snak med EU-præsident Herman Van Rumpoy og Tysklands Angela Merkel.
Helle Thorning-Schmidt i snak med EU-præsident Herman Van Rumpoy og Tysklands Angela Merkel. Foto: BERTRAND LANGLOIS

Efter at to danske regeringer igennem en årrække har argumenteret for, at Danmark betaler for meget til det europæiske fællesskab og truet med at nedlægge veto mod EUs budget er Danmark nu på vej ind i klubben af europæiske rabat-lande.

Tidligt fredag morgen fremlagde EUs præsident Herman van Rompuy et oplæg til en ny syv-årig budgetaftale, der indeholder en rabat på Danmarks indbetalinger på en milliard kroner. Danmarks kontingent nedskrives kontant med 130 mio. euro om året i den næste syv år, og desuden nyder Danmark godt af, at Holland, Østrig og Sveriges EU-rabatter reduceres. Det skriver b.dk.

Reduktionen i de øvrige rabatlandes rabatter, betyder samtidig, at den samlede rabatmængde falder, hvilket har været et krav fra især Italien og Frankrig

Men Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel, understreger, at rabatten ikke er hjemme endnu.

- Der er ikke noget, der er sikkert, før forhandlingerne er afsluttet. Men vi har gode argumenter for, hvorfor vi skal have en rabat, og hvorfor vi ikke skal betale for de andre landes rabatter, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

- Det, der ligger på bordet lige nu, er et skridt i den rigtige retning, både når det drejer sig om rabat, et mindre EU-budget og det danske krav om, at vi skal bruge pengene lidt klogere, fortsætter han.

EU-landenes forhandlere kan fra fredag morgen komme med indsigelser til kompromisforslaget fra Herman Van Rompuy.

Er det en stor sejr for Danmark, hvis det lykkes at få 1 mia. kr. i EU-rabat?

Deltag i debatten herunder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.