Den 14. august 2014 faldt Thomas Uhrskovs datter i søvn. Dengang bed familie ikke rigtig mærke i det. Hun havde som en del af sine lektier læst Dostojevskijs 'Forbrydelse og straf', familien var lige vendt hjem efter en  surf-ferie i Klitmøller, og dagene forinden havde 19-årige Sally danset syv døgn i træk på Roskildefestivalen. Og så var hun i puberteten. Der var med andre ord ikke noget mærkeligt i det, fortæller skientusiast og tv-vært Thomas Urhskov i Berlingske

Men alligevel var der noget der nagede. Datteren Sally havde sovet 14 timer natten før, og selv efter morgenmaden havde hun lagt sig for at sove videre. Både Thomas Uhrskov og hustruen udvekslede bekymrede blikke, da de opdagede Sally sove i hængekøjen. Hun var ellers typen, der ofte stod op klokken 5 om morgenen for at tegne, ommøblere sit værelse eller få noget ud af dagen.

De næste to år sov Sally imidletid i op mod 15-16 timer i døgnet. Når hun endelig var vågen var hendes krop plaget af smerter, og hun havde ikke lyst til det store, husker Thomas Uhrskov.

Hun kunne snildt have været med i TV2s dokumentar 'Snyd eller borrelia', der blev sendt for nylig, husker Thomas Uhrskov. I programmet tager danskere med alvorlige diagnoser til Tyskland for at blive behandlet for noget andet, nemlig borrelia. Sally fik dengang diagnosen uhelbredelig narkolepsi – men på et tidspunkt endte familie med at skæve til Tyskland for at finde et andet svar.

Familien havde allerede besøgt syv forskellige læger, og selv om Sally udvist klassiske borrelia-symptomer - bortset fra den røde hævelse omkring flåtbiddet - var der ikke nogen af lægerne, der var parat til at teste hende.

Thomas Uhrskov husker, at familielægen kaldte testen, man bruger i Danmark, for ubrugelig. Han fortæller samtidig, at man på Søvnklinikken på Glostrup Hospital heller ikke vurderede, at borrelia var sandsynlig. Til trods for at Thomas Uhrskov flere gang bad om at få datteren teste for borrelia.

Uden hjælp fra lægerne forsøgte familien på bedste vis at klare sig igennem hverdagen ved at ignorere sygdommen.

Måske var trætheden bare noget pubertets-halløj, og måske var hun bare lidt forkælet og skulle i stedet bare tage sig sammen. Sally endte da også med at få et job - endda to af slagsen, og hun fik en dele-lejlighed på Nørrebro, men selvom hun boede midt i et pulserende byliv, var det ikke noget, som hun deltog i.. Hun gik på arbejde og sov så snart hun kom hjem. Og når hun ikke arbejdede, faldt hun i søvn i busser og tog, fortæller Thomas Uhrskov

Nogle af lægerne spurgte, om Sally var ked af det, fordi en depression så måske kunne være forklaringen. Men det afviste familien blankt. Familien havde måtte hente den 19-årige datter klokken 21.30 fra sin studenterfest, hun havde måtte droppe sine jobs, fordi hun faldt i søvn på vej hjem fra arbejde, ligesom hun var flyttet tilbage til forældrene, fordi hun ikke havde energi nok til selv at købe ind. Nej, der var ikke om en depression, mente familien.

Uhelbredelig sovesygdom

Mange læger spurgte også, om Sally havde fået en HPV-vaccine? Svaret var nej, og vaccinenens bivirkninger kunne derfor heller ikke være forklaringen.

På søvnklinikken i Glostrup blev Sally fastspændt til elektroder og computere, men diagnosen endte med en 'uforklarlig narkolepsi' - selv om en rygmarvsbiopsi ifølge Thomas Uhrskov kunne have afsløret årsagen. Det fandt man dog ikke nødvendig, husker Thomas Uhrskov.

Da lægerne ikke kunne komme med et tilfredsstillende svar, forsøgte familien at finde svar på internettet.

Imens gik det ned ad bakke for Sally. Hun kunne ikke længere tåle lyde, og hun når hun endelig deltog i familiens måltider skete det med ørepropper eller hovedtelefoner. Thomas Uhrskov fortæller, at hvis hun glemte høreværnet, og hun overhørte et familiemedlem synke eller måske bøvse, eksploderede hendes verden.

»Skrigende kastede hun sig med hovedet først ind i væggen, eller bankede hovedet hårdt i bordet, indtil jeg kastede mig over hende og holdt hende fast. Vi fjernede sakse og skarpe knive.«

På et tidspunkt lykkedes det dog familien at få taget en borrelia-test takket være en læge fra fra omgangskredsen. Resultatet sammenholdte familien med undersøgelser, som familien fik lavet i Tyskland. Borrelia kan være en mulighed, lød svaret.

Selv om det var en lettelse, så førte det blot til et nyt problem, for den voldsomme antibiotika-behandling, der bruges Tyskland og USA, tilbydes ikke i Danmark, fortæller Thomas Uhrskov. Det lykkedes dog af omveje familien at få fat i den nødvendige medicin. I alt skulle Sally indtage 42 piller om dagen i flere måneder.

En lørdag morgen ændrede alting sig. Thomas Uhrskov husker, hvordan han og hustruen pludselig blev vækket klokken 06.15 af Sally. Hun råbte fra værelset ved siden af, at hun ikke kunnne sove mere. Den dag græd familien ikke af sorg, men af glæde.

I dag er Sally rask, hun har droppet medicinen og er nu begyndt på kunsthøjskolen.

Thomas Uhrskov opfordrer i kølvandet på det intense forløb til, at man forsøger at finde en løsning i Danmark i stedet for i udlandet, når danskere pludseligt bliver syge.