Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med standupper, komiker og manuskriptforfatteren Thomas Hartmann. Han fortæller blandt andet om hvordan det kan være svært at udføre standup-shows, når der er sex i det ene hjørne af lokalet og slagsmål i det andet. Denne uges erkendelser handler om Thomas Hartmanns forhold til kvinder, selvtillid og standup.

Log ind på BT PLUS og læs denne uges ERKENDELSE med Thomas Hartmann og de tidligere ugers interessante indblik i kendte danskeres tanker om sig selv.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med standupper, komiker og manuskriptforfatteren Thomas Hartmann. Han fortæller blandt andet om hvordan det kan være svært at udføre standup-shows, når der er sex i det ene hjørne af lokalet og slagsmål i det andet. Denne uges erkendelser handler om Thomas Hartmanns forhold til kvinder, selvtillid og standup.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Min selvtillid dalede til nul, da… jeg første gang var i fællesbad i folkeskolen. Jeg var den mindste i klassen i hele min skoletid, og ting var skaleret derefter. Da jeg gik i tiende klasse, var jeg 156 cm høj, men i samme øjeblik, jeg kom ud af skolen, begyndte jeg at vokse. Jeg har en velfunderet teori om, at det var skolen, der var skyld i, jeg ikke voksede. Jeg blev 19 cm højere i løbet af kort tid og er i dag 181 cm, og skaleringen er gudskelov fulgt med.

Det værste, der kan ske for en mand, er… at han lige har købt en julegave, og derefter finder ud af, at butikken ikke pakker ind.

Jeg var edderspændt rasende, da… jeg forleden holdt i kø i min bil, og en bilist ved siden af mig dyttede og tog fingeren op til tindingen, fordi jeg sad og rodede med min mobil, jeg skulle se, om der var strøm på, og trafikken stod helt stille. Folks emsighed kan være irriterende – og det er også ret ærgerligt, når cyklister kører over for rødt og giver én fingeren, hvis man tillader sig at dytte ad dem.

Jeg forsøger at gøre indtryk på det modsatte køn ved… ikke at have en fancy facade, som jeg alligevel ikke kan holde i længden. Hvis man tænker langsigtet, er man sig selv fra begyndelsen af og fortæller altid sandheden. Det er meget svært for folk at holde styr på deres løgnehistorier, hvorimod sandheden altid er nem at holde rede på. Og i øvrigt prøver jeg ikke at forsøge at gøre indtryk på dem. Det er ingenlunde en fejlfri strategi.

Det, der gør nogle kvinder mere sexede end andre, er… at de hviler i sig selv. Klichéalarmen går amok nu, men det er sandheden. Det er uklædeligt, når kvinder hele tiden erklærer sig utilfredse med sig selv, især hvis de ikke gør noget ved det. Der skal jo også være en grund til, at de er afslappede. Kvinder er jo oftest væsentligt mere tiltrækkende, end de selv går rundt og tror. Der er dog altid undtagelser, der bekræfter reglen – dem, der tror de er guds gave til mænd, selv om det langtfra er tilfældet.

Jeg fik problemer med at gennemføre mit standupshow … dengang to mennesker valgte at knalde op ad et fodboldbord i den anden ende af lokalet. Da blev såvel mit som publikums fokus udfordret. Hun stod nede for enden, med benene løftet, og så var han ellers godt i gang. Og i et andet hjørne var der decideret slagsmål. Da må man sige, hvis der er sex i det ene hjørne og vold i det andet, så har standupkomikeren i det tredje hjørne ikke så meget at stille op. Det foregik ude på Amager i en hal for lidt mere end ti år siden. Sjovt nok var der flest, der kiggede på slagsmålet, men parrets manglende blufærdighed var en eller anden form for credit værd, og de andre satte pris på underholdningen.

Det dejligt uforudsigelige ved kvinder er … at de pludselig kan deltage, vidende og entusiastisk, i en herresamtale om f.eks. motorsport eller biler.

Det klogeste, jeg har lært i mit liv, er… at acceptere mine egne fejl. En af dem er, at jeg kan gå ud ad en tangent alt for længe, selv´om dem omkring mig for længst har markeret, at de ikke er interesset i at høre mere.

Jeg er meget heldig, når det gælder… fodsved. Jeg får ganske enkelt ikke sure tæer, lige-meget hvad der sker. Tre ugers øvelse i Oksbøl uden fodvask beviste dette uigendriveligt. Jeg var i værnepligt i 1989, og det blev til tre ugers øvelse uden at vaske fødder eller komme i bad. Jeg vil ikke påstå, at jeg kom velduftende derfra, men mine strømper lugtede kun en anelse jordslåede.

Betamax-video burde genindføres, fordi … det store besvær med at se en film – man skulle blandt andet spole båndet tilbage – tvang folk til at være mere selektive i deres valg af film. Det vil tage mig to timer at forklare det nærmere, derfor henviser jeg til mit show Betamax, som i øvrigt er på dvd.

En af de gode ting ved Esbjerg (og omegn) er… at folk kun griner, hvis noget er sjovt. Det er en god målestok som komiker for, hvornår man har gjort sit forarbejde ordentligt. Derfor optog jeg også mit ene onemanshow, ’Extrospekt’, i Esbjerg – men det kunne også have været i Aalborg, hvor folk er ligesådan.

Jeg skal passe på med… hvad jeg siger som standupkomiker. Hvis der f.eks. er en person i kørestol til stede, skal jeg nok lade være med at lave jokes om handicappede. Ikke på grund af dem, der sidder i kørestolen – de synes som regel, det er helt i orden – men derimod dem, der sidder nogle borde væk, som mener, jeg ikke kan tillade mig det. Hvis joken nedgør subjektet, er det fuldt ud forståeligt, men hvis den berørte selv griner, er deres grænse åbenbart ikke overskredet, og det burde vel være den, der tæller...

Jeg havde ikke styr på promillen dengang … jeg havde mistet min jakke. En snestorm rasede, og det var umuligt at få en taxa. Mit bedste forslag var at smadre en rude hos en guldsmed og dermed udløse alarmen og vente på politiet, så vi kunne sove i den dejlig varme detention. En af mine soldaterkammerater fik mig på bedre tanker, men kreativiteten vil jeg stadig gerne have point for.

Standup, det er ikke noget, man laver… det er noget, man er 24 timer i døgnet. Når vi stand- upkomikere ikke skriver, går vi og holder øje med alt, Man ser det hele gennem et filter, og det er en gave, hvis man kan slå det fra i ny og næ. Når man forsøger at tvinge noget frem, trænger man til en ferie, så kommer idéerne.

Det sorteste øjeblik i mit liv var, da… mit ellers perfekte syn begyndte at skride i tiende klasse, så min drøm om at blive jagerpilot blev umulig.

Jeg ville ønske, at… konceptet ‘retfærdighed’ var lidt mere udbredt. Onde ting sker for gode mennesker og vice versa. Hvis der var en gud, og han/hun ikke var en kæmpe idiot, ville det ikke være tilfældet.

Jeg føler mig som et forældet produkt i en ... verden, hvor livet på de sociale medier tilsyneladende er vigtigere end det, der foregår udenfor vinduet.

Jeg var meget genial, da... jeg som 12-årig konstruerede en solstol, der selv kunne dreje sig efter solen, så man hele tiden sad lige for. Arbejdstegninger kan fremsendes, hvis nogen tvivler på validiteten af denne genistreg, som burde være standardudstyr i enhver sydvendt have i Danmark.

Det største øjeblik i mit liv var... da jeg mødte min nuværende kæreste. Hende forguder jeg – også selv om hun har fyldt hjemmet op med udstoppede dyr.

Det bedste råd, jeg kan give en på 18, er... at tage imod råd i den ånd, de bliver givet. Man skal ikke blindt følge dem alle, men om tyve år vil man fortryde det, hvis man blot ignorerer dem. Især dette råd

Impotens er noget, man... bliver tilbudt en kur imod i cirka hver femte e-mail, man modtager.

Det er meget kikset når... et program hedder ’Danmark har talent’, og 78% af sendetiden går med at modbevise den påstand.

Jeg kommer aldrig nogensinde til at gentage ... min tid som bartender på en karaokebar. Celine Dions sange er såmænd frygtelige nok, når Celine Dion synger dem, men tro mig: Det kan blive meget værre.

Komiker Thomas Hartmann i Valby.
Komiker Thomas Hartmann i Valby.
Vis mere