»Daværende forsvarsminister Hans Engell gav mig lodret ordre til at stoppe forskningen i civile beskyttelsesrum, der kunne modstå atomare, biologiske og kemiske angreb.

Hans Engell mente, at mit projekt kunne opfattes som en krigserklæring over for den daværende østblok,« siger arkitekt Tage Jørgensen.

Først nu, 20 år efter Tage Jørgensens opfindelse, hvor Pentagon og World Trade Center ligger i ruiner, har statsminister Poul Nyrup Rasmussen indkaldt indenrigsminister Karen Jespersen og sundhedsminister Arne Rolighed til krisemøde om foranstaltninger ved terrorangreb på Danmark.

»Vi vidste jo allerede dengang, at Danmark var et oplagt og strategisk mål i en krig mellem Øst og Vest, derfor var jeg meget optaget af at forske i, hvordan man kunne sikre sig mod et atomangreb.

I den forbindelse opdagede jeg to vigtige ting; nemlig hvordan man i 90 døgn kan holde temperaturen nede i et stort rum med en stor menneskemængde, og hvordan man kan bygge et sikringsrum, hvor man neddrosler chokbølgen efter en atombombe,« siger Tage Jørgensen.

»Min kollega og jeg var kommet så langt med projektet, at hvis vi skulle videre, måtte vi have hjælp fra staten. Daværende indenrigsminister Britta Schall Holberg svarede kort, at projektet ikke havde hendes interesse.

Hun begrundede det med, at man byggede efter gældende regler, og der var ikke brug for nyt. Hans Engell begrundede sit forbud med, at vi ikke have registreret tilladelse til at udvikle sådanne beskyttelsesrum, og jeg følte virkelig, at både PET og FE holdt øje med os.

Vi var også i Bonn, hvor vi forelagde vores idé for den tyske regering, og her fik jeg mange oplysninger om truslerne fra øst, men de så det som en slags oprustning,« siger Tage Jørgensen.

Nu 20 år efter sidder den 73-årige arkitekt og opfinder på sin gård ved Sakskøbing med sine mange gode ideer og kigger på en B.T.-forside, der fastslår, at når terroralarmen lyder, så har danskerne kun deres dagligstue at gå ind i. Der findes ikke ét eneste sted, befolkningen kan beskytte sig.

» Modellen og tegningerne har jeg gemt. Så nu, hvor terrorangreb er mere aktuelle end nogensinde, er regeringen velkommen til at kontakte mig, for nu har man åbenbart fået øjnene op for, at befolkningen står ubeskyttet mod et kemisk eller bakteriologisk terrorangreb,« siger Tage Jørgensen.