Terror-bødlen Osama bin Laden har haft et godt øje til Danmark. Flere af hans allernærmeste kumpaner har i løbet af 1990'erne tilsyneladende betragtet Danmark som et fristed, hvorfra de kunne sprede deres propaganda og opholde sig som flygtninge. Hans højre hånd, den 50-årige egypter Ayman al-Zawahiri, brugte angiveligt en postbox-adresse på Vesterbrogade i København, til at distribuere det yderligtgående nyhedsbrev Mujahedeen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Al-Zawahiri betragtes i dag som den praktiske leder af bin Ladens terror-netværk al Qaeda. Således er det ham, der af amerikanske efterretningstjenester menes at kontrollere både økonomien og planlægningen af terrorist-angrebene.

Og ifølge den ansete engelske avis The Guardians mandagsudgave havde Ayman al-Zawahiri i 1991 opnået asyl i Danmark, men slog sig af ukendte årsager ikke ned i landet.

Istedet bosatte han sig i 1993 i Kenya, hvor han styrede bin Ladens forretninger i landet. Året efter oprettede han et informationskontor i London. Kontoret fungerede både som pressebureau for bin Laden og som skalkeskjul for al Qaeda's aktiviteter - blandt andet rekrutteringen af nye »hellige krigere.«

Allerede i 1998 udlovede FBI efter bombeangrebene på de amerikanske ambassader i Dar es Salaam, Tanzania, og Nairobi, Kenya, en dusør på fem millioner dollar (ca. 40 mio, kr.) for oplysninger, der kunne føre til anholdelsen af den nu 50-årige al-Zawahiri. Forud for angrebet var han sammen med bin Laden underskriver på en »Fatwa« (religiøs dødsdom, red.) mod alle amerikanere - både civile og militærpersoner.

Og Al-Hayat, en engelsk-baseret arabisk avis, kunne allerede i 1999 fortælle, at al-Zawahiri var fast besluttet på at hævne sig mod USA for landets støtte til Israel, den fortsatte ydmygelse af Irak og USAs tilstedeværelse i Mellemøsten.

Ayman al-Zawahiri var i forvejen eftersøgt i Egypten, som leder af Egyptisk Islamisk Jihad. En terror-organisation, der fra 1970'erne og frem til 1993 i Egypten stod bag talrige angreb på civile, turister, statsansatte - og mordet i 1981 på præsiden Anwar Sadat.

Hvis The Guardians oplysninger om asyl-tilladelsen til al-Zawahiri er korrekte, kan det formentlig skyldes, at han i Egypten ville risikere dødsstraf på grund af sin terror-virksomhed.

Over for avisen afviser Indenrigsministeriet dog at kommentere, hvorvidt det er korrekt, at al-Zawahiri fik flygtningestatus her i Danmark:

»Vi kommenterer ikke enkeltsager,« lyder den kortfattede besked fra Indenrigsministeriet til bladet.

B.T. forsøgte sent i nat forgæves at få en kommentar fra justitsminister Frank Jensen til, at det nu er dokumenteret, at mindst to af bin Ladens topfolk tilsyneladende har haft tætte forbindelser til Danmark.

Således har Politiets Efterretnings Tjeneste (PET) oplyst, at bin Ladens »åndelige fader« fra hans tid i Sudan, Fouad Mohammad Talat, kom til Danmark som flygtning i 1992.

Han forlod dog landet igen den 12. september 1995 for at rejse til Balkan, hvor han forsvandt under et ophold i Kroatien. Her ville han skrive en bog om de mange hundrede muslimers kamp mod serberne i Bosnien.

Men alt tyder på, at han straks efter ankomsten til Kroatien blev anholdt og overladt til FBI, der igen overlod ham til den egyptiske efterretningstjeneste, hvorefter ingen siden har hørt fra ham.

Talat blev af FBI sat i tæt forbindelse med bombeangrebet på World Trade Center i 1993. Det samme gjorde yderligere tre egyptere, der i 1996 blev frifundet for terror-planer i Danmark.

Og under retssagen blev det dokumenteret, at de dengang terror-tiltalte egyptere havde tæt kontakt med netop Talat.