Førende danske sygdomseksperter holder i dag krisemøde om den truende svineinfluenza fra Mexico. Alt skal stå klart, hvis sygdommen nærmer sig Danmark.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det danske influenzaberedskab bliver i disse timer finpudset af førende sundhedseksperter, så alt kan stå klart, hvis den frygtede svineinfluenza fra Mexico udvikler sig til en egentlig verdensomspændende epidemi – en såkaldt pandemi.

SE BILLEDER
  • Dræber-influenza slår til i Mexico


Det oplyser overlæge Else Smith, næstformand for Pandemigruppen under Sundhedsstyrelsen – et hold af eksperter, der har det øverste ansvar for håndteringen af en eventuel pandemi i Danmark.

I dag kl. 14 er der således hasteindkaldt til møde i en arbejdsgruppe under Pandemigruppen, som skal sikre de bedste råd til Sundhedsstyrelsen på baggrund af den overraskende hurtige udbredelse af svineinfluenzaen, der med stor sandsynlighed allerede er rykket til New York, New Zealand og muligvis også Frankrig. Dertil kommer, at en enkelt dansk hjemrejsende fra Mexico i øjeblikket får en prøve af sit blod undersøgt for den nye og særlige afart af svineinfluenzavirus på et speciallaboratorium på Statens Serum Institut. Resultatet af analysen forventes at foreligge i dag, oplyser Rigshospitalet.

- Vi skal have lavet status på situationen og spørge alle parter, om man er klar til at håndtere en egentlig pandemi, hvis vi får danske tilfælde af svineinfluenza, og der vil vi naturligvis tage afsæt i beredskabsplanen for en influenzapandemi, fortæller Else Smith om det ekstraordinære møde, der får deltagelse af centrale repræsentanter fra bl.a. Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut og de praktiserende læger.

Pandemiberedskabsplanen, der blev formuleret for ca. tre år siden efter fugleinfluenzaen i Asien, træder i kraft i samme øjeblik verdenssundhedsorganisationen WHO måtte erklære de aktuelle udbrud af svineinfluenza blandt mennesker for en pandemi.

Den situation kan hurtigt blive aktuel, især hvis tilfældene fra New Zealand og Frankrig bliver definitivt bekræftet som den nye type svineinfluenza. Dermed vil sygdommen nemlig være interkontinental.

Læs mere nedenfor

Medicin står klar
Et helt centralt element i beredskabet er det nationale lager af antivirale midler, hvilket først og fremmest vil sige præparatet Tamiflu, der har vist sig ret effektivt i behandlingen af svineinfluenza.

På et hemmeligt lager i København står således 1.000 kilo Tamiflu-pulver forsvarligt forseglet og klar til brug under en influenzapandemi. Det er nok til at behandle cirka én mio. danskere, hver især med ti doser.

Midlet kan enten bruges forebyggende, ikke mindst af sundhedspersonale eller andre, der kommer i nærkontakt med influenzaramte patienter, eller i den indledende sygdomsfase, hvilket kan dæmpe symptomerne og formindske risikoen for alvorlige komplikationer eller død.

Det ret store lager af antivirale midler blev en realitet, efter at Folketinget i 2005 satte 68 mio. kr. af til formålet.

Hvis WHO officielt erklærer svineinfluenzaudbruddet for en pandemi, kan det få betydelige konsekvenser for danskerne. Skoler risikerer at blive lukket, koncerter og sportsbegivenheder aflyst, der kan komme kraftige rejserestriktioner, og befolkningen vil gennem radio, TV og internet løbende blive holdt orienteret om, hvordan man bør forholde sig.

- Men i tilfælde af en pandemi vil vi løbende tage bestik situationen, så omfanget af smittedæmpende tiltag vil afhænge helt af sygdommens karakter og udbredelse, understreger Else Smith.