Otte ud af 25 pakker svinekød er inficeret med den resistente bakterie MRSA, viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk

Hver gang du køber en pakke koteletter, ribbenssteg eller flæsk, er der stor sandsynlighed for, at svinekødet er befængt med den multi-resistente bakterie MRSA CC398. Det viser en ny laboratorie-test, som Forbrugerrådet Tænk har gennemført.

I alt blev 25 pakker med dansk svinekød undersøgt, og i otte af produkterne blev der fundet MRSA.

»Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund overfor en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch,« siger Anja Philip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk.

Log ind på BT PLUS og læs resten af artikel-pakken. Du får:

  • Svinebakterier i hver 3. pakke
  • Supermarked og producent: Vi forsøger at begrænse smitten
  • Guide: Sådan undgår du smitte
  • Hvem er mest udsat?
  • Her er bakterierne fundet.
  • Fakta: Hvad er MRSA?

Et abonnement koster kun 29 kr. per måned - første måned er gratis (uden binding)


 

Hver gang du køber en pakke koteletter, ribbenssteg eller flæsk, er der stor sandsynlighed for, at svinekødet er befængt med den multi-resistente bakterie MRSA CC398. Det viser en ny laboratorie-test, som Forbrugerrådet Tænk har gennemført.

I alt blev 25 pakker med dansk svinekød undersøgt, og i otte af produkterne blev der fundet MRSA.

»Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund overfor en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch,« siger Anja Philip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk.

Livsfarlig på hospitalet

MRSA CC398 er en type af stafylokokker, som er særlig modstandsdygtig over for den antibiotika, man normalt bruger til at behandle infektioner. Derfor advarer eksperter om, at den stigende forekomst kan blive et alvorligt problem, hvis den kommer ind i hospitalsmiljøer eller på plejehjem, hvor den i værste fald kan være livsfarlig.

I perioden 2007 til 2014 er fem personer døde efter en alvorlig blod­infektion med MRSA CC398, viser tal fra Statens Serum Institut.

Sygdomsramte er udsatte

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi, kalder undersøgelsens resultater for foruroligende.

Han understreger, at bakterien ikke umiddelbart er farlig for raske danskere, men personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har en større risiko for at få alvorlige infektioner.

»Hvis udbredelsen af MRSA fortsætter, kan det få vidtrækkende konsekvenser for vores sundhedsvæsen. Når en patient skal gennemgå en større operation, får man ofte en forebyggende antibiotika-behandling for at undgå, at der går betændelse i operationssår, hvilket kan være farligt. Hvis bakterier bliver resistente over for antibiotika, som bruges nu, skal der tages skrappere og dyrere antibiotika i brug, og så risikerer vi, at bakterierne udvikler resistens over for disse antibiotika, og så kommer vi ind i en ond cirkel,« forklarer professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.

Flere smittede

I løbet af de seneste år er både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere steget markant. I 2014 blev 1.276 danskere testet positive, mens tallet lå på 648 i 2013, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut. Eksperter skønner dog, at mellem 6.000 og 12.000 danskere er bærere af svine-MRSA uden at vide det. Robert Skov, der er områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne på Statens Serum Institut, kalder udviklingen for et samfundsproblem, der skal tages alvorligt.

»Jo mere MRSA, der findes i samfundet, desto større pres er der på hospitalerne med længerevarende behandlingstider, stigende omkostninger og i sidste ende flere dødsfald. Og derfor bør vi bekymre os om MRSA CC398 og tage problemet meget alvorligt, selv om det ikke umiddelbart er en bakterie, der er farlig for helbredet for ellers raske mennesker,« siger Robert Skov.

Fokus på antibiotika

Folketinget har for nylig vedtaget en handlingsplan, der over de næste fire år skal begrænse forbruget af antibiotika i svinebrug med 15 procent. Årsagen er, at forbruget af antibiotika er en af de væsentlige grunde til, at de resistente MRSA-bakterier spredes.

Jan Dahl, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, som repræsenterer landmændene, er enig i, at der skal fokus på problemet. Han mener dog ikke, at en yderligere begrænsning af antibiotika nødvendigvis er løsningen:

»MRSA er et problem, og det skal håndteres, og vi mener, at man primært skal sætte gang i initiativer til for eksempel forbedring af hygiejnen, der forhindrer landmanden i at sprede MRSA-smitten fra besætningerne og ud i samfundet. På den måde vil vi kunne opnå den største effekt med de færreste ressourcer.«

Supermarkeder og producent: Vi forsøger at begrænse smitten

Mads Hvitved Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked, understreger, at supermarkedskæden har skruet op for informationen om god hygiejne over for kunderne.

»Vi vil helst sælge varer uden modstandsdygtige bakterier, herunder MRSA. Udfordringen er, at det vil være vanskeligt at sælge produkter uden en vis forekomst. Men vi følger myndighedernes anbefalinger på området, og vi har opdateret vores skiltning i butikkerne vedrørende god køkkenhygiejne og stegetemperatur,« siger Mads Hvitved Grand til BT.

Han oplyser desuden, at Dansk Supermarked har kontaktet Fødevarestyrelsen umiddelbart efter, at kæden blev informeret om Forbrugerrådet Tænks undersøgelse.

»Vi fik at vide, at der ikke var grund til en yderligere indsats fra vores side, end det vi allerede har gjort,« siger Mads Hvitved Grand.

Overholder alle regler

Kvalitetschef Karin Frøidt fra Coop oplyser, at kæden har en løbende dialog med slagterier og landmænd om at begrænse MRSA-bakterierne.

»Kilden er ude ved de levende dyr, og derfor har vi en dialog med branchen om, hvad de kan gøre for at begrænse smitten. Derudover forsøger vi at begrænse spredningen af en eventuel smitte under opskæring og pakning,« siger Karin Frøidt.

Lidl oplyser per mail til BT, at discountkæden ’bakker derfor også op om den nye handlingsplan for bekæmpelse af MRSA, som Folketinget har vedtaget.’

’I Lidl tager vi forbrugernes sikkerhed meget seriøst og er derfor også opmærksomme på MRSA problematikken. I den forbindelse er det vigtigt at sige, at vi overholder alle gældende regler på området og samtidig er i løbende dialog med vores leverandører om, hvorledes MRSA kan bekæmpes,’ skriver kommunikationschef Rikke Brandes.

Hos producenten Friland er svaret det samme:

»Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at det kan ske, men vi har længe vidst, at det er en udfordring. Vi sørger for at overholde alle hygiejniske forskrifter, men det er svært fuldstændigt at fjerne fra slagterierne, da bakterien jo opstår tidligere i processen (hos landmanden, red),« siger kommunikationschef Rune Pedersen.

GUIDE: Sådan undgår du at blive smittet

Risikoen for at blive smittet ved håndtering af svinekød i køkkenet er minimal. Alligevel er der en række forholdsregler, du bør følge, hvis du vil være sikker på at undgå smitten.

STEG DIT KØD

MRSA-bakterierne sidder på kødets overflade. Sørg derfor for at stege kødet godt igennem, så du ikke får bakterien indenbords. I det hakkede kød kan bakterierne sidde over det hele, hold derfor en kernetemperatur på 70-75 grader, når du f.eks. steger frikadeller.

DRÆB BAKTUSSERNE

Som ved andre typer bakterier ved køkkenbordet gælder det også i forhold til MRSA om at holde skærebrætter med kød og grønt adskilt og at vaske dem grundigt efter brug.

FYLD EN ØKO-KURV

Selvom der også findes MRSA bakterier i økologisk svinekød og frilandssvin, så er det stadig en god idé at fylde din indkøbskurv med en økologisk gris. Den får nemlig ikke nær så meget antibiotikabehandling. Det er ved brug af mindre antibiotika, at man kan begrænse de resistente bakterier i at sprede sig.

DU BØR VASKE DINE HÆNDER...

Det er en god idé at huske den obligatoriske håndvask med varmt vand og sæbe efter brug af fersk kød. Således skulle både du selv og familien være sikret et bakteriefrit måltid. Eventuelle rest-bakterier kan dræbes med håndsprit. Tag også dine fingerringe af, når du håndterer kødet.

ANDRE KILDER TIL PROTEIN

Hvis du vil være helt sikker på, at du undgår MRSA, så er den eneste mulighed helt at undgå at spise fersk svinekød. Frygter du derved ikke at få nok protein i din hverdag, er andre gode kilder f.eks. kikærter, bønner, tun, kylling, valnødder eller skyr.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Andre læser også