Perfid, hånende og under bæltestedet. Med forfatteren og journalisten Jan Guillou som gallionsfigur latterliggør fire af Sveriges største aviser den danske krigsindsats i Golfen i deres søndagsudgaver.

 • Pia K: Usmageligt og sølle

  Pseudonymet »Anden« håner i »Kvällsposten«, Expressen og G.T. de danske soldater ombord på korvetten Olfert Fischer, der til lejligheden kaldes »Pølsemanden«.

  »Et batteri klarrøde pølser, ladet til bristepunket med malt og krydret grisekød, ligger apteret på fordækket, og stolte, danske drenge har fyldt forrådet af sennep, ketchup og ristede løg op.

  Stanken af lagret Havarti trænger ind over den irakiske grænse og slår Saddam Husseins giftgasser ud,« skriver »Anden«, der også forsøger at gøre sig morsom på Dronning Margrethes bekostning:

  »Den danske dronning rider hver morgen omkring i den danske hovedsatd på en hvid hest for at påminde sine landsmænd om, at hun ikke svigter dem i deres svære stund. Det er et billede, der går direkte ind i vore blødende broderhjerter,« slutter »Anden«, der forinden også får sendt en bredsidde mod »Sælen«, der kaldes »Aalborg«.

  »Ubåden »Aalborg« slingrer møjsommeligt op mod strømmen i Eufrat og Tigris fælles udløb med tankene fulde af jubilæumsakvavit og Gammel Dansk.

  Med en blanding af svinekød og alkohol - disse for muslimer så frygtede masseødelæggelsesvåben - håber man på, at den danske marinade langsomt og sikkert skal nedbryde de fjendtlige troppers modstandskraft. Vi kan bare ønske dem held og lykke i dette vanskelige og risikable foretagende,« rapper svensk presses grimme ælling.

  I Aftonbladet, Sveriges største avis, følger journalisten og forfatteren Jan Guillou trop med at sætte spørgsmålstegn ved ubåden »Sælens« tilstedeværelse.

  »Sælen kommer snart til at være omgivet af tre amerikanske hangarfartøjseskadrer i Den Persiske Golf. Der skal Sælen sættes i kamp. Flagvift, flagvift.

  Man kan spørge sig selv, hvad der er af irakiske mål, der kan torpederes ude blandt de amerikanske flådestridskræfter,« skriver Guillou, der ved samme lejlighed får overtrådt injurielovgivningen ved at kalde Dansk Folkeparti for »racistpartiet«. Så meget for nordisk sammenhold, respekt og forståelse.

  Kulturedaktør Per Svensson på Kvällsposten, Expressen og G.T.: »Det er en satirespalte. Jeg synes, den er morsom, og jeg tror, mange danskere deler opfattelsen af det danske bidrag til Irak-krigen. Men det er ikke danske nationale følelser, vi bekymrer os mest om lige nu«.
 • Andre læser også