Lyt til artiklen

Hvis Danmarks ny klimaminister Connie Hedegaard (K) skulle få en ledig stund, inden hun tager til FNs store klimatopmøde, der indledes i dag på Bali, kan hun klikke sig ind på Elsparefondens website og se, at det går den forkerte vej i hendes gamle ministerium.

Elsparefonden har målt elforbruget i ministeriets departement på Højbro Plads i København. Og sammenlignet med forbruget for fire uger og for tretten uger siden, drøner elmåleren lige nu hurtigere og hurtigere. Det har givet Miljøministeriet en orangefarvet sur smiley.

Det skriver B.T.

- Det kan have naturlige årsager, siger sekretariatschef Göran Wilke fra Elsparefonden til B.T.

Han finder det ikke underligt, hvis man i den mørke tid om vinteren bruger lidt mere lys end om sommeren. Men her og nu går det altså den forkerte vej for den konservative minister, der har sat fokus på vores CO2-udledning og i foråret lancerede kampen: »1 ton mindre«.

- Det er utrolig vigtigt, at almindelige mennesker kan følge med i, om de, der bestemmer, selv lever som de prædiker, siger Göran Wilke til B.T.

Connie Hedegaard afgav i sommer selv et klimaløfte om, at hendes ministerium, som nu er overtaget af Venstres Troels Lund Poulsen, vil spare en pct. af elforbruget om året.

Indtil nu er det gået fint, idet forbruget er faldet med 3,7 pct.Men netop derfor kommer den sure smiley på et skidt tidspunkt. Hun skal med andre ord vende strømmen, hvis klimaløftet skal holdes.

Så ser det meget bedre ud i Finansministeriet. Selv om tidligere finansminister Thor Pedersen ofte gik og drillede »Klima-Connie« med, at hendes snak om drivhuseffekt var noget hokus-pokus, har han taget klima-førertrøjen på.

Alle ministeriets stationære computere er udskiftet med bærbare pc'er, og det kan virkelig ses på strømforbruget.Elsparefondens oversigt afslører også med grusom præcision, at det står rigtig skidt til med klima-bevidstheden i Bendt Bendtsens økonomi- og erhvervsministerium.Her er elforbruget steget med 41 pct. på et år. Bertel Haarders Undervisningsministeriet har øget elforbruget med 38 pct., og i Kirkeministeriet er det gået op med 28 pct.