Urutinerede læger på Roskilde sygehus får ifølge Sundhedsstyrelsen lov at fortsætte behandlingen af æggestokkræft pga. pladsmangel på nabohospitaler. Men der er masser af plads, siger både Riget og Herlev.

Det er på grund af kapacitetshensyn, at Roskilde sygehus med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen lader urutinerede kirurger foretage højt specialiserede og komplicerede operationer for æggestokkræft.

Det var i hvert fald den begrundelse Sundhedsstyrelsen gav bt.dk, da det søndag kom frem, at den lille afdeling på Roskilde sygehus, trods mangeårige anbefalinger om at stoppe, fortsat opererer for den meget dødelige sygdom.

- Det er rigtigt, at vi gav Roskilde Sygehus lov til at fortsætte med behandlingen af kræft i æggestokkene i 2006, fordi vi ellers ville overbebyrde to øvrige afdelinger på Sjælland, sagde planlægningschef for sundhed, Lone de Neergaard, søndag til bt.dk.

Men på de to specialiserede afdelinger på Rigshospitalet og Herlev hospital forstår de ikke begrundelsen. Der er rigeligt med kapacitet, og ellers skal der nok komme det, da kræftpatienter er af højeste prioritet.

- Vi har umiddelbart den kapacitet, der skal til for at aftage patienter fra Roskilde. Desuden kan jeg sige, at jeg ikke er vidende om, at det på noget tidspunkt skulle have være på tale, at det er af kapacitetshensyn, behandlingen fortsætter på Roskilde sygehus og endnu ikke er blevet samlet, siger Jannik Hilsted, direktør på Rigshospitalet.¨

Også hans kollega på gynækologisk afdeling i Herlev, ledende overlæge Morten Lebech, afviser, at der er pladsmangel.

- Vi har det nødvendige setup og det nødvendige personale til at aftage patienter fra Roskilde. Det er jeg overbevist om kan lade sig gøre, da kræftpatienter kommer før alle. Vi modtager allerede patienter fra Roskilde med livmoderhalskræft og kræft i skeden på Rigshospitalet og Herlev, og det ville være naturligt også at modtage patienter med kræft i æggestokkene, siger han.

Læs videre nedenunder

Vil vurderer situationen igen
Siden 2001 har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at kræft i æggestokkene, som tager livet af mere end 50 pct. af de ramte kvinder, blev samlet i højt specialiserede centre, hvor kirurger i samarbejde med andre læger kan planlægge forløbene.

Faktisk peger Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, som i øjeblikket er i gang, på, at sygdommen er ‘højt specialiseret’ og dermed kun skal behandles på en til tre nationale centre.

Alligevel har Roskilde altså fortsat under påskud om, at deres patienter ville overbebyrde Herlev og Rigshospitalet. Hvilket altså afvises af de to afdelinger. Sundhedsstyrelsens planlægningschef for sundhed, Lone de Neergaard, udtalte søndag til B.T., at hun er glad for at høre, at de to afdelinger nu har plads til patienter.

- På det tidspunkt – i 2006 – var der ikke kapacitet på andre afdelinger til at tage patienter fra Roskilde, og det ville gå ud over patienterne, hvis de ikke fik hurtig adgang til behandling. Men det er da herligt at høre, at Herlev og Rigshospitalet har en anden situation i dag, og det vil indgå i den centralisering af behandling for kræft i æggestokkene, som Sundhedsstyrelsen er i fuld gang med.

Men i går udtalte du, at afdelingerne ikke havde plads til patienter. Det afviser de. Hvordan hænger det sammen?

- Jeg udtalte mig ikke om situationen i dag, men om hvordan det så ud, da vi gav Roskilde sygehus til at fortsætte. Og jeg vil nu tage kontakt til de to afdelinger for at vurdere situationen for fremtiden, siger hun til bt.dk

Læs mere i B.T. mandag