Det er ellers en velbevandret myte.

En fødevare som blegselleri har et ‘negativt kalorieindhold’ - det betyder, at man bruger flere kalorier på at forbrænde fødevaren, end hvad den indeholder. Sådan lyder en ganske velbevandret kostmyte.

Der findes bare ikke lige noget, der hedder ‘negativt kalorieindhold’.

Det konkluderer et nyt studie, der er lavet på øgler, skriver LiveScience ifølge Videnskab.dk.

»Uanset hvor mange kalorier, der er i maden, vil du altid få noget ud af den,« fortæller en af forskerne bag studiet Stephen Secor, der er professor i biologi ved University of Alabama, ifølge LiveScience.

Stephen Secor og hans kolleger har gennemført deres studie på ni såkaldt skægagamer, en altædende australsk øgle, hvis fordøjelsessystem minder meget om menneskers.

Forskerne fik først øglerne til at faste i 10 dage og fodrede dem siden med blegselleri, som altså af mange påstås at have et negativt kalorieindhold.

Studiet viste, at øglerne brugte omkring 33 procent af kalorierne fra sellerien til at fordøje den, mens 43 procent af grøntsagen blev udskilt.

I sidste ende bevarede øglerne 24 procent af kalorierne fra sellerien - en fjerdedel af selleriens samlede kalorieindhold.

Dermed har selleri ikke et negativt kalorieindhold, som flere kostguides ellers påstår.

Studiet er endnu ikke fagfællesbedømt, men det er publiceret på bioRxiv og er tilgængeligt for alle.

Andre artikler på Videnskab.dk