Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Bestyrelsesmedlemmer på muslimsk friskole går af i protest over ’udbredt sympati for Hizb Ut-Tahrir’.

Den muslimske friskole Iqra Privatskole på Nørrebro i København med over 500 elever drives ikke efter værdier, der er i overensstemmelse med loven. Sådan lyder afskedssalutten fra skolebestyrelsens tidligere formand samt et medlem.

De beretter desuden, at der på skolen og i forældrekredsen er sympati for den kontroversielle islamistiske organisation Hizb Ut-Tahrir.

»Vi kan ikke længere stå inde for, at skolen drives efter de danske værdier, som bør gælde på en skole for børn, der drives efter friskoleloven,« skriver Marwan Cheikh-Youssef og Ghazwan Cheikh-Youssef i et brev til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Iqra Privatskole er allerede i myndighedernes søgelys efter en række afsløringer i BT og Berlingske. Skolen er sat under såkaldt skærpet tilsyn og risikerer dermed at miste sit årlige statstilskud på 21, 7 mio. kr.

To andre muslimske friskoler måtte lukke i 2017 efter at have mistet statstilskuddet, og en række andre skoler er sat under tilsyn efter afsløringer i BT.

Iqra Privatskole er allerede under mistanke for at være under indflydelse fra Hizb Ut-Tahrir, der arbejder for et verdensomspændende kalifat styret efter Allahs love og for at befri muslimerne fra de vantros ideer og systemer.

Som BT skrev 6. december har den konstituerede skoleleder Ahmed Salale tidligere spredt videoer fra Hizb Ut-Tahrir i forskellige fora på det sociale medie Facebook. ‘En lille video om Hizb Ut-Tahrirs arbejde verden over. Allahu Akbar’, skrev skolelederen bl.a.

På trods af at have spredt gruppens budskaber afviste skolelederen dog enhver form for tilknytning. I videoen ses tilhængere af Hizb Ut-Tahrir i Danmark, der i store flokke vandrer op ad Nørrebrogade i København med flag og bannere.

Oplysningerne om skolelederen blev inddraget i den verserende tilsynssag mod skolen, forklarede Susanne Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der fører kontrol med friskoler.

»Vi ser med stor alvor på det her. Det kan jo være, at tilknytningen til Hizb Ut-Tahrir også ytrer sig i den måde, som der drives skole på. At de samme synspunkter og holdninger føres videre i skolevirksomheden og påvirker børnene,« sagde hun.

Skoleleder Ahmad Salale, der på Facebook hedder Abu Yasin Salale, har spredt videoer fra Hizb Ut-Tahrir i forskellige grupper på det sociale medie.
Skoleleder Ahmad Salale, der på Facebook hedder Abu Yasin Salale, har spredt videoer fra Hizb Ut-Tahrir i forskellige grupper på det sociale medie.
Vis mere

De to fratrådte bestyrelsesmedlemmer henviser i deres brev til styrelsen til BT’s artikel om skolelederen og skriver, at informationerne ’svarer helt til vores opfattelse af en udbredt sympati i forældrekredsen for Hizb Ut-Tahrir.’

Ved en ekstraordinær generalforsamling 14. november opstod der ifølge BT’s oplysninger tumult, da der skulle vælges tre nye bestyrelsesmedlemmer. Den daværende bestyrelsesformand stillede sig op på et bord og skreg ud over forsamlingen, at skolen ikke skulle overtages af Hizb Ut-Tahrir.

Mandag aften var der igen indkaldt til ekstraordinær generalforsamling på friskolen, og BT var - med skolebestyrelsens tilladelse - til stede. Politiet var mødt op uden for skolen for at skabe tryghed ved mødet, hvor to nye bestyrelsesmedlemmer blev valgt.

Iblandt de over hundrede forældre ved generalforsamlingen var også det fremtrædende Hizb Ut-Tahrir-medlem Molay Jaw. Han er desuden prædikant i Nørrebro-moskéen Masjid Al-Faruq, der er stærkt omdiskuteret på grund af gentagne opfordringer til drab på jøder.

Skolens nye bestyrelsesformand Abdullah Muhammad afviste ved generalforsamlingen at svare på BT’s spørgsmål.