Folk med stress lægger ofte ansvaret fra sig og skyder skylden på omverdenen i stedet for at se indad.

Det mener Rikke Maj Thauer.

»Jeg ved godt, det kan være lidt provokerende for nogen,« siger Rikke Maj Thauer, der kalder sig stressekspert og netop har skrevet en bog med titlen 'Stress er OGSÅ dit ansvar'.

»Uanset hvilken situation man bliver sat i, har man et valg,« siger hun.

Hun arbejder til daglig med at behandle stressramte og undervise inden for stresshåndtering og psykisk førstehjælp.

Ifølge Stressforeningen oplever 430.000 danskere, svarende til 10-12 procent, symptomer på alvorlig stress hver dag

Og mange af dem, der kommer ind på Rikke Maj Thauers stresscenter, er enormt fokuserede på at placere et ansvar uden for dem selv, fortæller hun.

»Det kan være på arbejdspladsen, hos deres ægtefælle, hos deres børn eller på at livet har gjort nogle bestemte ting ved dem, og derfor er de nu blevet ofre i eget liv,« siger Rikke Maj Thauer.



Netop den identitet som offer er ifølge hende vigtig at lægge fra sig. Man er nødt til at tage ansvar selv. Og tage valg.

Det at tage ansvar ved at tage konkrete valg er noget, folk har svært ved, mener Rikke Maj Thauer. Eksempelvis, siger hun, ved de fleste voksne godt, at børnene kunne bidrage mere, men voksne holder sig ofte tilbage af frygt for, at børnene vil elske dem mindre.

»De stressramte er bange for at miste. Bange for at komme ud i konflikter. Bange for at starte noget, de ikke har kontrol over, og hvilke konsekvenser det kan få for dem og deres liv,« siger hun og peger på ægteskab og arbejdsplads som to hyppige steder, hvor folk har svært ved at handle.

Selvom de godt ved, de burde forlade arbejdspladsen eller ægteskabet, tør de ikke træffe valget, fordi de ved, hvad de har - og de ved ikke, hvad de får.

Rikke Maj Thauer
Rikke Maj Thauer Foto: PRIVATFOTO
Vis mere


Det vigtigste for Rikke Maj Thauer, når hun skal hjælpe folk ud af stress, er, at det er et samarbejde.

»Hvis folk er et sted, hvor de har svært ved at erkende, at der er nogle handlinger, de selv har foretaget, som har medført de her ting, så kan det være svært for mig at hjælpe dem,« siger hun.

Hun mener netop, at hendes behandlingsmetode adskiller sig fra andre, fordi hun inddrager de stressramte som noget aktivt, hvor de for eksempel skal føre en daglig stressdagbog og øve sig i at tage valg,

Psykoterapeutforeningen anslår, at 26 procent af alle stressramte går i terapi, og det, mener Rikke Maj Thauer, er et kæmpe selvmål.

Ifølge hende er terapi hos en psykolog ikke stressbehandling, da en stresset person ikke har mentalt overskud til at dykke ned i sit liv og lave dybe refleksioner

»Når folk kommer ind og er stressramte, er det rigtigt vigtigt, de ikke skal sætte sig ned og begynde at rive op i alle de ting, der kan være forkerte eller gået i stykker hos dem,« siger hun.

Dog erkender hun også, at hendes egen behandling heller ikke er for alle. Man skal nemlig være klar til at fralægge sig offermentaliteten. Og det er ikke alle, der er det.

Rikke Maj Thauer fortæller om en kvinde, der kom ind til hende, som hun ville forsøge at hjælpe.

»Men hun havde simpelthen været i et liv, hvor det at være i en offerrolle var blevet hendes liv. Det var der, hun fik opmærksomheden,« siger Rikke Maj Thauer og uddyber:

»Der er nogen, der ikke vil hjælpes, eller som er et sted, hvor de synes, det er mere trygt at være. Det kan være meget utrygt at komme ud af stress.«