Test af mini SUV'er

​2018 bliver de små SUV’ers år – vi har samlet de tre bedste lige nu i en stortest, der skal afgøre, hvor skiltet med en købsanbefaling skal hænges


Fra 2016 til 2017 steg salget af mini-SUV’er med over 50 pct. Danskerne har hele tiden elsket SUV-kongen Nissan Qashqai, men der har manglet alternativer i klassen under. De kom dog i 2017, og i år lander der endnu flere.

Biler som Peugeot 2008 og Renault Captur har fået selskab af Kia Stonic, Opel Crossland X, Seat Arona, Hyundai Kona og Citroën C3 Aircross. De er ikke meget større end en almindelig VW Polo. Men de har mere frihøjde, en højere indstigningshøjde (så du sætter dig ind i stedet for ned) og så har de den der aktiv-livsstils-aura, der i manges øjne gør SUV’en markant mere attraktiv end den klassiske hatchback.

Men hvor får du den bedste bil i klassen lige nu? Jeg har sat mine tre klassefavoritter stævne i en klassisk stortest, og svaret er ikke så ligetil endda.

Jeg har min favorit, og så har jeg i dagens anledning taget min faster på 68 år med på test, da hun er i markedet efter netop sådan en type bil. Hendes præferencer er anderledes end mine, og spørgsmålet er, om vi kan blive enige.

Kia Stonic
Kia Stonic
Vis mere
Kia Stonic er veludstyret og lækker, men dens største udfordring er, at den er markant lavere end de to andre biler, og det betyder, at man samtidig sidder tættere på vejen - hvilket går imod SUV’ens kerneopdrag, nemlig at levere bedre overblik i trafikken. Foto: Henrik Dreboldt
Kia Stonic er veludstyret og lækker, men dens største udfordring er, at den er markant lavere end de to andre biler, og det betyder, at man samtidig sidder tættere på vejen - hvilket går imod SUV’ens kerneopdrag, nemlig at levere bedre overblik i trafikken. Foto: Henrik Dreboldt
Vis mere

1. Kia Stonic

Vi begynder med Kia Stonic. Den stiller op i en Advance Intro Edition med alt det udstyr, du ønsker dig – plus lidt ekstra til 225.226 kr. med den fine 120 hk motor.

Så på pris, udstyr og værdi-for-pengene med sin syv års garanti (eller 150.000 km), ligner Stonic et hit. Både for mig – fordi jeg godt kan lide dens edgy design og høje udstyrsniveau, og for min faster, der er fornuftigt mådeholden som mange i hendes generation.

Men efter et par timers testkørsel, hvor vi er skiftet rundt mellem de tre biler, er vi begge enige om, at Kia Stonic er den mindst tiltalende. For det første er den mindre end de andre to. Ikke så meget i længden, men i højden – især i forhold til Citroën C3 Aircross.

Dernæst har den en hurtigt faldende hæklinje ved bagagerummet, og det giver den trekløverets mindste bagagerum. Men den primære grund til, at vi ikke er begejstrede, er den relativt lave siddeposition. Vi sætter os begge ned i stedet for ind i bilen, og det er jo netop en af mini-SUV’ernes primære styrker, at de er så lette at komme ud og ind af.

Så den taber både på siddehøjde (og dermed det udsyn og overblik du har i trafikken), indstigningshøjde og praktisk anvendelighed. Det er SUV’ernes kernekompetencer, og selvom den lange garanti og høje udstyrsniveau tiltaler min faster, bliver det ikke hos Kia, hun skriver under på sin næste slutseddel.

Motoren trækker dog op som imponerende, mens man bør undgå både 100 hk- og 84 hk-udgaven, da de ikke har turbo og derfor kommer til at virke noget astmatiske i den lille vogn – også selvom 84 hk-udgaven er omkring 25.000 kr. billigere. De penge er ikke værd at spare – især ikke hvis man kører på motorvej med jævne mellemrum.Seat Arona
Seat Arona
Vis mere
Seat Arona er stramt og funktionelt designet i kabinen. Testbilen har en halvkæk cremehvid interiørlakering, som ikke vil falde i alles smag. Men funktionelt er den god. Foto: Henrik Dreboldt
Seat Arona er stramt og funktionelt designet i kabinen. Testbilen har en halvkæk cremehvid interiørlakering, som ikke vil falde i alles smag. Men funktionelt er den god. Foto: Henrik Dreboldt
Vis mere

2. Seat Arona

Seat Arona er hendes forhåndsfavorit, og jeg er også begejstret for den lille spanier. Den har potentiale til at blive årets helt store hit. Den er veldesignet på den lidt kække spanske facon – uden at blive fjollet.

Teknikken er gedigen Volkswagengroup-teknologi med undervogn fra den nye Polo/Ibiza og med den 3-cylindrede 1,0 liters turbobenzinmotor på enten 95 hk eller 115 hk som oplagte motorvalg. Den kommer også med en 1,6 liters dieselmaskine (til pendleren) og en 1,5 liters TSI turbobenzin på 150 hk (til den utålmodige).

Men denne her bilklasse er først og fremmest undfanget til den nyslåede familie, singler eller seniorer, og de vil i langt de fleste tilfælde være bedste tjent med den lille benzinmotor, da den er billig i ejerafgift og har power nok til det meste.

Testbilen er 115 hk-udgaven, og den er både frisk og præsterede et anstændigt reelt forbrug på omkring 14-15 km/l henover testugen med meget blandet kørsel.

På papiret virker Seat Arona knivskarpt prissat med en frapris på 169.900 kr., og testbilen med kraftigere motorydelse og et udstyrsniveau højere holder sig stadigvæk under 200.000 kr. Men hvis man vil have klimaanlæg, metallak, et ordentligt infotainmentsystem med navigation og parkeringspakke, så nærmer vi os 230.000 kr., og så ser den ikke helt så skarp ud længere.

Den kører imidlertid stramt og godt – uden at blive for hård, og den veloplagte motor sammen med den 6-trins gearkasse giver den dette trekløvers bedste drivlinje i min optik.

På plads og praktisk anvendelighed lander den mellem de to andre kombattanter og er alt i alt godkendt i forhold til målgruppen.

Tager man spenderbukserne på og går all-in på sikkerhedsfronten, så fås den med en sikkerhedspakke med både cross-traffic-alert (advarer når du bakker ud fra en indkørsel med dårligt udsyn) og blind-spot alert (advarer om biler i den blinde vinkel) som ekstraudstyr til 4.600 kr. og en kørepakke med træthedsregistrering og fartpilot til 5.000 kr., så er den testens mest avancerede rent sikkerhedsmæssigt, men så kindkysser vi også med 240.000 kr., før vi er på vejen.

Min faster er overvejende begejstret, mens jeg holder igen med den endelige dom, indtil vi har trillet lidt flere kilometer.Citroen C3 Aircross
Citroen C3 Aircross
Vis mere
Citroën C3 Aircross er et glimrende eksempel på fransk fritænkning med store visuelle armbevægelser og stof på instrumentbordet. Jeg er begejstret, men det vil alle ikke være. Den er dog testens mest rummelige vogn målt på kabine- og bagageplads. Foto: Henrik Dreboldt
Citroën C3 Aircross er et glimrende eksempel på fransk fritænkning med store visuelle armbevægelser og stof på instrumentbordet. Jeg er begejstret, men det vil alle ikke være. Den er dog testens mest rummelige vogn målt på kabine- og bagageplads. Foto: Henrik Dreboldt
Vis mere

3. Citroën C3 Aircross

For der er noget ved Citroën C3 Aircross, der gør den ekstra besnærende. Det er testens mest rummelige, og længdejusterbare bagsæder betyder, at du kan prioritere din plads mellem bagagerum og bagsæde.

Den har testens højeste siddeposition og er dermed også bilen, der er lettest at komme ud og ind af. Ingen af bilerne fås med firehjulstræk, men C3 Aircross leveres med Grip Control til 6.000 kr. (et system der fordeler kræfterne mere effektivt til forhjulene på blødt underlag), og det giver den flere terræntalenter, end de to andre biler i testen.

På negativsiden tæller dog en irriterende slap fem-trins gearkasse og en kompromisløs tilgang til komfort. Citroën har fundet tilbage til rødderne, hvor kørekomfort er alfa og omega, og det gør i min optik bilen lige blød og vuggende nok. Men det er en smagssag.

I SUV-segmentet er det dog ikke så alvorlig en anke som blandt almindelige personbiler, da de i sagens natur med deres ekstra frihøjde aldrig har været tænkt som kurveknusere. De skal levere praktisk anvendelighed i hverdagen, og der er en smule ekstra komfort jo ikke af vejen.

Udstyrsmæssigt er testbilen forrygende med, og den disker op med både navigationsanlæg, automatisk klimaanlæg, LED-kørelys og AppelCarplay til under 230.000 kr., og den 3-cylindrede 1,2 liters turbobenzinmotor virker marginalt mere punchy ved lave omdrejninger end de to andre.

Hyldest til mangfoldigheden

Der står vi så på parkeringspladsen og kigger på trekløveret. Kia Stonic er dømt ude, men hvilken en af de andre, er den bedste? Hvilken en er min faster fristet af at købe, og hvad ville jeg vælge?

I virkeligheden bliver det et spørgsmål om temperament, for selvom de hører hjemme i samme klasse med samme dyder, vil de noget vidt forskelligt.

Arona vil favne så mange så muligt og leverer et højt bundniveau på alle parametre. C3 Aircross derimod er overlegen på SUV-dyder som plads, praktisk anvendelighed og høj køreposition, men tiltaler ikke alle med sin noget bløde tilgang til kørekomfort og sin upræcise og halvgamle 5-trins gearkasse.

Jeg er overvejende fan af den sidste, fordi den går all-in på sine styrker. Den er fransk og kompromisløs, og så har den trekløverets mest kække design. Læg dertil, at den med Grip Control faktisk kan levere på lidt af de terræntalenter, som designet lover, og den løber med min stemme.

Min faster derimod lader sig ikke distanceblænde af kækt design og et offroadtalent, du måske får brug for to til tre gange om året. Hun er mere til Seats stramme design – både udvendigt og indvendigt og dens mere neutrale og ikke komfort-orienterede køreegenskaber.

Og sådan vil det formodentligt også være blandt potentielle købere, så i stedet for en klar vinder ender denne stortest som en hyldest til mangfoldigheden.