Når du presser stemplet i bund i din stempelkaffe, øger du risikoen for at få hjerte/karsygdomme.
Hvis kaffen var løbet gennem et kaffefilter, havde filteret nemlig optaget det kolesteroløgende stof kafestol, der udvindes af kaffebønnen.Derfor er filterkaffe og frysetørret kaffe bedre for kroppen end eksempelvis espresso- og stempelkaffe, som ikke har været igennem et kaffefilter.
Det fremgår af blandt andet norske og hollandske undersøgelser. Til den norske avis Verdens Gang siger professor Christian Drevon fra Oslo Universitet:
"Jeg er bekymret for den nye trend med stempelkaffe. Øget brug af ikke-filtreret kaffe vil om nogle år give øget dødelighed."
Helt så bombastisk er den danske ernæringsekspert Arne Astrup fra Hvidovre Hospitals kliniske ernæringsenhed ikke.
"En kop stempelkaffe i ny og næ giver kun ubetydelige ekstra mængder kolesterol. Men drikker man hver dag meget ufiltreret kaffe - det vil sige tre-fire kopper eller mere - vil det være nok til at hæve kolesterolmængden så meget, at det vil give en øget risiko for hjerte/karsygdomme," advarer den danske overlæge.