Nationalbanken skifter pengesedlerne ud. Se otte forskellige bud på, hvordan de nye sedler skal se ud og stem på de sedler, du helst vil have i pungen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>En ny serie pengesedler er på vej ned i danskernes lommer. Nationalbanken har besluttet at skifte de nuværende sedler ud i de kommende år. Og på de nye sedler vil danske broer være et gennemgående tema.

- Udskiftningen til den nye serie sker især for at udnytte, at der er kommet nye og bedre sikkerhedselementer. Vi vil jo gerne tilstræbe, at de danske pengesedler hele tiden er så sikre og gode som overhovedet muligt – også i fremtiden, forklarer kontorchef Winnie Jakobsen fra Nationalbanken.

I de nye sedler vil der med kontorchefens ord komme en række 'meget brugervenlige sikkerhedselementer, som det vil være enkelt at forholde sig til'.

Nationalbanken vil dog endnu ikke løfte sløret for, hvilke teknologiske forhindringer man påtænker at forsyne de nye sedler med, så de bliver så godt som umulige at forfalske.

Den nye serie med 'bropenge' vil som i dag omfatte fem sedler med kronebeløbene 50, 100, 200, 500 og 1.000.

En række kunstnere er kommet med idé-oplæg til den nye seddelserie, hvor to oplæg nu er tilbage i den endelige 'finale'.

Kunstnerne Kaspar Bonnén og Karin Birgitte Lund skal 1. maj aflevere deres færdigbearbejdede oplæg til det nye seddeldesign, som Nationalbankens direktion skal afgøre endeligt.

Den første seddel i det nye design bliver halvtredskrone-sedlen, som udsendes i 2009. De øvrige sedler vil følge efter med en ny seddel hvert af de kommende år, så udskiftningen er helt afsluttet i 2013.

Formatet på de nye sedler bliver det samme. Både fordi den nuværende størrelse fungerer fint og af hensyn til blinde og svagtseende, som har vænnet sig til størrelsen.

Se de otte bud på Danmarks nye pengesedler her og deltag i afstemningen: (Serie 4 og 5 er i finalen)

Serie 1 Serie 2 Serie 3 Serie 4 Serie 5 Serie 6 Serie 7 Serie 8

Deltag i afstemningen her: