Chefpsykologs morder-profil: Steffen Kristensen var en selvglad ung mand, som gik efter én ting, da han dræbte 12-årige Mia Teglgaard Sprotte. Den totale dominans.



»Hvis Steffen ikke var blevet anholdt, havde historien gentaget sig. Det er kun lykkeligt, at anholdelsen skete så hurtigt efter forbrydelsen. Det ligger til ham. Og havde han først haft succes med et drab én gang, så var der ikke noget, der ville stoppe ham.«

Ordene kommer fra én af Danmarks førende psykologer inden for kriminalsager, chefpsykolog ved Odense Universitetshospital Jørn Beckmann.

Beckmann har tidligere hjulpet politiet med at skrue psykologiske profiler af barnemordere sammen, og han er ikke i tvivl om, hvorfor det var en 22-årig mand som Steffen Kristensen, der myrdede Mia Teglgaard Sprotte.

»Det virker, som om Steffen er meget glad for sig selv. Han er en narcissist, og det er faktisk et ret typisk kendetegn for en mand, der begår sådan en forbrydelse. Den minivold, som tidligere kærester har fortalt om til B.T., når de sagde noget om hans udseende, stemmer derfor ret godt overens med profilen.

Kæresterne kunne mærke en aggressiv impuls, og det er altså den negative energi, som til sidst førte til forbrydelsen mod den lille pige,« siger Jørn Beckmann og fortsætter:

»Steffen har formentlig lidt mange nederlag. Han er ikke en typisk ung dreng med mod på livet og drømme. Han er ikke i gang med en uddannelse. Han er vred, og den vrede blev forløst, da han dræbte Mia.«

Chefpsykologen forklarer, at der var to ting, som kunne være sket ved graven, hvor Mias lig blev fundet. Den »gode ulykke« eller »den onde forbrydelse«.

»Steffen kunne i princippet have forsøgt at have sex med Mia. Mia har måske råbt, og Steffen er blevet grebet af panik og har kvalt hende med murersnoren bagefter. Det er den gode historie, men jeg hælder altså mere til den onde.

Hvorfor havde han overhovet haft en snor med? Måske havde han haft en forbrydelse i baghovedet, da han ville slå til. For Steffen handlede det nemlig om en blanding af magt og seksualdrift. Han er ikke gået efter det seksuelle i første omgang, men derimod efter dominans og tortur. Drabet var det totale klimaks for ham.«

Jørn Beckmann forklarer, at Steffen ikke er pædofil. En pædofil kommer godt overens med ofrene, mens det for Steffen Kristensen handlede om den totale dominans over for den hjælpeløse Mia Teglgaard Sprotte.

At Steffen Kristensen kun er 22 år, er derimod et billede, som normale danskere har svært ved at forholde sig til, forklarer psykologen. »Vi har alle sammen denne her børnelokker-profil i baghovedet. Det er en halvskaldet 38-årig ensom mand, som også er lidt halvlasket i det.

Man tror ikke, at det er en ung fyr som Steffen. Selvom flere piger har sagt, at han ser godt ud, så har han aldrig rigtigt været tilfreds med sig selv. Steffen virker som en mand, som havde tydelige mindreværdskomplekser. Alder betyder intet her overhovedet. Steffen havde det bare i sig.«