Hidtil ukendte dokumenter fra Stasis arkiver i Berlin afslører kompromitterende oplysninger i sagen om de 18 østtyske systemkritikere, der i 1988 belejrede den danske ambassade i DDR, skriver Berlingske Tidende.

De nye oplysninger fra det østtyske sikkerhedspoliti viser, at begivenhederne ikke fandt sted, som meddelt til et undersøgelsesudvalg nedsat af Folketinget.

Stasi-dokumenterne fastslår, at Danmark gav tilladelse til, at DDR-myndighederne mindre end tre timer efter belejrernes ankomst ryddede ambassaden. Af redegørelsen til Folketinget fremgår det, at den formelle anmodning blev givet af Danmarks ambassadør til DDR's udenrigsministerium 12 timer efter belejringen blev indledt, og efter at alle andre muligheder var udtømte.

Andre dokumenter viser, hvordan en borgerlig dansk regering - da affæren var blevet offentligt kendt - samarbejdede med DDR-styret for at løse sagen.

De afslørende dokumenter er indeholdt i en doktorafhandling, som talsmanden for belejrerne, Wolfgang Mayer, har forsvaret ved universitetet i Bonn.

/ritzau/