Troede du, at en simplere tilværelse ville føre til mere søvn? Så tro om. Stammefolk, som ikke har hverken iPads, laptops eller alarmer, sover gennemsnitlig én time mindre end mennesker i vestlige civilisationer.

Laptoppen lyser, alarmuret blinker og smartphonen annoncerer nye notifikationer med et insisterende 'pliiing'. Der er elementer nok, som kan forstyrre det moderne menneskes nattesøvn.

Derfor vil det nok komme bag på de fleste, at en langt simplere tilværelse ikke er lig med mere rolige nætter.

Ny forskning viser, at stammefolk fra landdistrikter i henholdsvis Namibia, Tanzania og Bolivia, som lever en jæger-samler-tilværelse, i gennemsnit sover 6,5 timer om natten.

Det er cirka én time mindre end moderne mennesker i vestlige civilisationer sover, skriver Videnskab.dk
Resultaterne peger på, at vores forfædre ikke var så store syvsovere, som forskningen normalt antager.

»Vi har fundet ud af, at, i modsætning til hvad den konventionelle viden siger, er det meget sandsynligt, at vi ikke sover mindre end vores fjerne forfædre,« siger hovedforfatter på undersøgelsen Jerome Siegel.

Ved at observere søvnrytmen hos stammefolkene har han og hans kollegaer fundet frem til, at den reguleres efter de udendørs temperaturer og lysreguleringen. De spekulerer nu i, hvilken betydning kunstig eksponering af temperaturer og lys har for moderne mennesker, og hvordan det bedst muligt kan udnyttes.

»Fremtidigt arbejde er nødvendigt, men vores data tyder på, at miljømæssig manipulation kan styre søvn mere effektivt end et lægemiddel,« siger Siegel.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sådan løser du dine søvnproblemer

Tre døgn uden søvn fjerner depression

Forskere: Din alder bestemmer, hvor længe du skal sove

Artiklen blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk