En 18-årig staldpige er sammen med SiD gået i flæsket på Danmarks rigeste mand, Lego-milliardæren Kjeld Kirk Kristiansen.

Staldpigen, den 18-årige Tenna Nielsen, kræver knap 100.000 kroner for næsten et halvt års underbetalt arbejde på Lego-direktørens anerkendte stutteri Blue Hors ved Billund.

Hos SiD er man forarget over, at en af Danmarks absolut rigeste mænd med en formue på over 20 milliarder kroner tilsyneladende ikke har råd til at betale ordentlig løn til sine staldpiger. Tenna Nielsen fik 8.000 kroner om måneden for en arbejdstid på næsten 50 timer om ugen. Samtidig fik hun aldrig et lovpligtigt ansættelsesbevis.

»Det er beskæmmende med sådan nogle forhold på en filial af det ellers så velorganiserede Lego. Med en ejer og bestyrelsesformand som Kjeld Kirk Kristiansen kan man i hvert fald ikke påstå, at den dårlige løn skyldes økonomiske problemer,« siger Karsten Dahl Andersen, SiD-formand i Egtved, hvor sagen mod Blue Hors er rejst. Men sagen er langt fra enestående inden for den danske hestebranche.

B.T. har i en periode undersøgt branchen, og allerede nu står det klart, at staldpigerne på landets mange salgsstalde og stutterier ofte arbejder for langt færre penge end Tenna Nielsen.

Enkelte steder arbejder de hesteglade piger ligefrem gratis. Blandt andet hos den kendte berider og tidligere OL-rytter, godsejeren Hasse Hoffmann fra Djursland.

Som tidligere beskrevet i B.T. knokler staldpigerne hos Hasse Hoffmann i op til to år uden løn. Det hele sker i håbet om en dag at få en af de eftertragtede pladser som berider-elev.

En nu tidligere staldpige, den 28-årige Henny Madsen, der i dag bor i Flensborg, har arbejdet hos beridere i Vojens og Skanderborg. Hun har selv arbejdet for 2.000 kroner om måneden inklusiv logi og opstaldning af sin hest.

»Vi arbejdede hver dag fra seks om morgenen til ti om aftenen. Men det gjorde ikke noget, for hestene var jo hele vores liv. Vi håbede inderligt at få en elev-plads, og det blev vi også lovet hele tiden. Men kun de færreste kommer videre. Langt de fleste bliver udnyttet som billig arbejdskraft,« siger Henny Madsen.

Hos Esbjerg Sportsridecenter ryster berider Hans Grønbjerg på hovedet over SiDs krav mod Lego-direktørens stutteri. »Det er jo helt forrykt, det SiD kommer med. Staldpigerne hos Blue Hors er godt lønnet, og man skal jo huske på, at ingen tvinger pigerne. Det er helt frivilligt,« siger han.

Staldpigerne hos Esbjerg Sportsriderklub, to piger på 21 og 19 år, får ifølge Hans Grønbjerg mellem 3.500 og 5.500 kroner om måneden. Ud af lønnen skal de betale 1.000 kroner om måneden for deres værelse, og de skal selv sørge for kosten.

»Men pigerne lærer jo også noget her. Jeg kan jo undervise dem lidt. Og det er derfor, de gør det. Det er ikke for pengenes skyld. Men der er ingen her, der bliver udnyttet,« siger Hans Grønbjerg.

Et forældrepar, som B.T. har talt med, har en anden indstilling. De ønsker af hensyn til deres datter ikke at stå frem. »Så taler hun aldrig med os mere,« siger en faren til en 21-årig pige.

Han har i flere år irriteret måttet konstatere, at hans datter arbejder for mellem 2.000-3.000 kroner om måneden. Blandt andet for en berider i Nordjylland.

»Hun bliver groft udnyttet. Der er tale om hårdt staldarbejde i 60-70 timer om ugen. Hun muger ud, vasker stalde af. Hun strigler og sadler heste. Hun rider heste til. Det hele for lidt undervisning og så 2.500 om måneden.

Det værste er, at hun godt ved, at hun bliver udnyttet, men hun ved også, at det er den eneste vej frem, hvis hun vil være berider. Og kritiserer hun offentligt branchen, så er hun færdig,« siger faren .

Hos Lego-direktørens stutteri Blue Hors, er chefen, Esben Beck Møller, helt på det rene med, at staldpiger rundt omkring i landet arbejder for noget, der ligner en slaveløn.

»Men sådan er det ikke her. Vi betaler utroligt godt i forhold til vores kolleger. Derfor er det også absurd, at SiD vil føre en sag mod os. Jeg får helt lyst til at få en flok polakker eller litauere til landet - med arbejds- og opholdstilladelse i stedet for disse forkælede danske piger. Polakkerne vil jo være overlykkelige for sådan et job med de vilkår, vi kan tilbyde,« siger Esben Beck Møller.

Blue Hors har tidligere haft SiD på nakken på grund af underbetalte staldpiger. Sidste år betalte Blue Hors efter et forlig 15.000 kroner til en staldpige for manglende overtidsbetaling, ansættelseskontrakt og feriepenge. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kjeld Kirk Kristiansen.