Der er fundet DNA fra 11 forskellige hanulve i Danmark. Antallet overrasker eksperter. Se hvor ulvene er - og hvad du skal gøre, hvis du møder en ulv.

I knap 200 år har Danmark været ulvefrit. Men den status ændrer sig nu for alvor.

Nye dna-resultater viser, at der i løbet af 2013 har været mindst 11 forskellige ulve i Jylland. Det er tre gange så mange, som man hidtil har vurderet.

Læs i denne PLUS-pakke mere om ulve-landet Danmark, lær at skelne en ulv fra en hund og få gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du møder en ulv.


I knap 200 år har Danmark været ulvefrit. Men den status ændrer sig nu for alvor. Nye dna-resultater viser, at der i løbet af 2013 har været mindst 11 forskellige ulve i Jylland. Det er tre gange så mange, som man hidtil har vurderet.

Det høje antal ulve kommer bag på Thomas Secher Jensen, der er seniorforsker i ulve, Naturhistorisk Museum Aarhus.

- Det er flere, end vi havde regnet med. Vi vidste, at der var mange steder, der havde haft besøg af ulv, men vi troede, at det var de samme ulve, der optrådte mange steder, siger han.

De 11 ulve er blevet identificeret ved dna-spor, som enten er taget fra ulveekskrementer fundet i skovene eller fra ulvespyt på byttedyr dræbt af ulve.

Indtil videre har man kun fundet spor fra hanulve. Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke er hunulve og måske endda ulveunger i Danmark.

- Hannerne markerer sig tydeligere end hunnerne. De kan f.eks. lægge deres ekskrementer i et vejkryds i skoven. Hunnerne er mere diskrete, når de lægger deres ekskrementer, siger Thomas Secher Jensen, der dog undrer sig over, at der heller ikke er blevet fundet dna fra hunner i spytprøverne.

- Der burde man forvente, at der ville være en mere ligelig fordeling, siger forskeren.

 

Mulige spor efter hunulve

 

En anden årsag til, at der muligvis endnu ikke er ulvehunner i de jyske skove, kan være, at hunner typisk bevæger sig over mindre afstande. De 11 ulve, som man har fundet dna-spor fra, stammer henholdsvis fra det sydlige Tyskland og fra Polen.

Selv om der ikke er håndgribelige beviser på, at der findes hunulve i Danmark, er der flere ting, der tyder på, at den danske ulvebestand ikke består af lutter hanner. Sidste år fandt man mulige ulvespor i sneen fra en hunulv.

Ifølge zoolog med speciale i ulve Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum har man også en lydoptagelse fra tidligere på året, hvor en engelsk ulveekspert har vurderet, at der kan være både en hunulv og måske også hvalpe.

Mogens Trolle har ikke noget klart bud på, hvor mange ulve der er i Danmark lige nu. For selv om der var mindst 11 hanulve sidste år, så kan nogle af dem være udvandret igen.

- Ulvebestanden hænger sammen med den i Tyskland, så de vil blive ved med at gå frem og tilbage over grænsen, siger zoologen.

I 2012 fandt man den første ulv i 199 år på dansk jord - en død ulv i Thy. Mogens Trolle mener, at der har været ulve i længere tid. Allerede i 2007 fik man oplysninger om, at folk havde set ulve i Danmark.

 

Kan indtage Fyn og Sjælland

 

Hvis ulvebestanden for alvor etablerer sig i Jylland, så kan resten af Danmark også forvente besøg af rovdyret.

- Afstanden mellem Fyn og Jylland er ikke så stor, og man ved, at de nogle gange kan finde på at bruge broer. Så jeg tror ikke, det er urealistisk, at man indenfor de næste 15-20 år vil se ulve på Fyn, siger Mogens Trolle.

Thomas Secher Jensen mener heller ikke, at det er usandsynligt, at man indenfor en årrække finder ulve på Fyn. Han tror dog ikke, at broen bliver ulvenes vej til Fyn.

- Men en ulv, der går i vandet ved Lillebælt, vil godt kunne blive taget af strømmen og blive ført til Fyn. Og hvis vi får nogle isvintre, så kan de måske gå over til Fyn, siger han. Han vurderer, at det vil tage en halv snes år, før ulvebestanden er stor nok til, at ulvene vil søge mod det fynske.

Hårde isvintre er også det, der skal til, hvis Sjælland inden for de næste årtier skal blive ulve-domæne.

Det er dog næppe de jyske, ulve, men snarere de svenske ulve, der er ved at genetablere sig i Skåne i Sverige, der, ifølge Mogens Trolle, vil indtage Sjælland.

Selv om der er masser af kronvildt i Danmark, så har ulve allerede angrebet husdyr. I efteråret 2013 blev 11 får dræbt af en ulv ved Skærbæk i Vestjylland. Privatfoto
Selv om der er masser af kronvildt i Danmark, så har ulve allerede angrebet husdyr. I efteråret 2013 blev 11 får dræbt af en ulv ved Skærbæk i Vestjylland. Privatfoto Foto: Privatfoto
Vis mere

Dna-prøver viser, at et bukkelam i december sidste år blev dræbt af en ulv i en skov i Jylland. Ved Hee i Jylland er der også mistanke om, at en ulv har dræbt et rådyr.
Dna-prøver viser, at et bukkelam i december sidste år blev dræbt af en ulv i en skov i Jylland. Ved Hee i Jylland er der også mistanke om, at en ulv har dræbt et rådyr. Foto: Foto: Tommy Kofoed
Vis mere

 

 

 

 

Det var en sensation, da man i 2012 for første gang i 199 år fandt en ulv på dansk jord. Den døde grå hanulv, der blev fundet i Thy, viste sig at stamme fra et kobbel i Sachsen i Sydtyskland.
Det var en sensation, da man i 2012 for første gang i 199 år fandt en ulv på dansk jord. Den døde grå hanulv, der blev fundet i Thy, viste sig at stamme fra et kobbel i Sachsen i Sydtyskland. Foto: Foto: Naturstyrelsen
Vis mere