Små blade fra raps kan spises som salat og er lige så sunde som kål.

Dit mundvand løber måske ikke ligefrem, når du kigger på en rapsmark.

Men faktisk har bladene fra en ny hvid-blomstret raps samme farve som spinat og smag som kål, og de er allerede på markedet i store dele af verden - blandt andet USA og Sydeuropa.
Det skriver en forsker tilknyttet Institut fra Fødevarer ved Aarhus Universitet i en artikel på netmediet Forskerzonen, der er en del af Videnskab.dk.

»Normalt er raps en afgrøde, som landmanden dyrker til olieproduktion og foder, men dyrker avleren den lidt anderledes og putter en hel del flere frø i jorden per kvadratmeter, er rapsen også egnet til babysalat,« skriver forskeren, Mette Grønbæk, i artiklen på Videnskab.dk.

Hun har været med til at kigge nærmere på rapsbladene i et nyt forskningsprojekt, hvor hun undersøgte sammenhængen mellem rapsens smag og sundhed.

»De stoffer, som giver kålen sin skarpe, bitre smag, hedder glucosinolater. Glucosinolater kan hæmme udviklingen af kræft, og blandt andet derfor siger man, at det er sundt at spise kål – og dermed også rapssalat,« skriver hun.

Desværre er den nye hvid-blomstrede raps endnu ikke på markedet i Danmark, så hvis du gerne vil putte den i din sommersalat, må du vente lidt endnu eller dyrke den selv.

Andre artikler på Videnskab.dk: