De smager godt, er sunde, men kan også hjælpe mod en lang række sygdomme

Sommeren er højsæson for friske bær. Og du kan med god samvittighed proppe dig med jordbær, solbær og hindbær, for bær smager ikke bare godt, de kan også gøre dig sund og rask.

Utallige forskningsundersøgelser viser, at bær hører til de allersundeste fødevarer. Så sunde at de faktisk kan forebygge og lindre en lang række sygdomme, hvis du spiser en god portion bær om dagen.

Årsagen er, at de indeholder mange vitaminer og mineraler samt mikroskopiske flavonoider, som går ind og styrker immunforsvaret. Der er en lang række sygdomme og lidelser, som bærrene kan beskytte imod som f.eks. hjertekarsygdomme, kræft, rynker, grå stær og urinvejsinfektioner.

Masser af antioxidanter
Det amerikanske fødevareministerium regner faktisk bær for at være den største kilde til antioxidanter overhovedet. Antioxidanter er mikroskopiske stoffer, der binder sig til frie radikaler, og herved forhindrer en ødelæggelse af kroppens celler. Hvis man spiser en håndfuld bær hver dag, indtager man derfor masser af antioxidanter, og det er et godt værn mod sygdomme.

Jordbær mod kræft
Jordbær indeholder mange C-vitaminer og fi bre, men også kemiske substanser, som kan hæmme kræftcellers vækst. Det er især stoffet ellagsyre og de mange antioxidanter, der beskytter mod kræft. Jordbær er bedst friske og indeholder meget få kalorier.

Brombær for et sundt hjerte
Brombær indeholder salicylsyre forbindelser med hjertebeskyttende egenskaber. De er også rige på E-vitaminer, som er gode til at bekæmpe infektioner. Brombær er både gode friske og som juice.

Hindbær for stærke ben
Hindbær er godt for dig, som kan lide at gå og løbe og gerne vil have stærke ben. Bærrene har et højt indhold af kalcium og styrker knogler og tænder.

Solbær mod blodpropper
Bærrene indeholder 3-4 gange så mange C-vitaminer som en appelsin. Solbær indeholder også flavonoider og anthocyaniner, der bl.a. kan modvirke blodpropper og åreforkalkning. Aktivstofferne i solbær kan også styrke immunforsvaret og bekæmpe infektioner.

Blåbær mod kræft
Blåbær kaldes for superbær. De er proppede med antioxidanter og andre næringsstoffer, som bliver forbundet med forebyggelse mod bl.a. kræft og aldring. Sammenlignet med andre antioxidant- holdige frugter ligger blåbær helt i top. Omkring 65 g om dagen er vist gavnligt.

Kirsebær mod gigtsmerter
Kirsebær indeholder den virksomme antioxidant anthocyaniner. De skal angiveligt have en lindrende virkning på gigtsygdommen podagra. De indeholder også meget jern, som er godt for gravide, der har jernmangel. Også konserverede og kogte kirsebær bevarer de sunde fordele.

Tranebær mod urinvejsinfektioner
Tranebær kan reducere infektioner i blæren. En mindre mængde tranebær kan også være godt for nyrestenspatienter. For at nedkæmpe urinvejsinfektioner kan du drikke omkring 300 ml tranebær juice om dagen.