Den kraftige regn forvandlede Damhusengen i Vanløse til en dødsfælde, da regnmasserne pressede et tungt kloakdæksel væk og blottede en dyb brønd. En 52-årig mand, der luftede sine to schæferhunde i det grønne område, opdagede ikke hullet og faldt 3,7 meter ned på bunden af kloakken, hvor han blev skyllet væk af den rivende strøm.

Han blev ført 5,5 kilometer gennem kloakrøret og fundet druknet i renseanlægget Damhusåen ved Kalvebod Strand, hvor dykkere fra Københavns Brandvæsen bjærgede liget.

Dødsulykken skete tidligt i går morges men blev først opdaget ved ni-tiden, da en medarbejder fra Københavns Vandvæsen kørte på stien i Damhusengen og opdagede, at kloakdæksel nummer fem manglede.

Samtidig så han de to schæferhunde løbe herreløse rundt på stedet og opdagede, at der lå et par briller på kanten af kloakbrønden, hvorpå han slog alarm til politiet kl. 9.07.

Mens han ventede, kom et vidne - som politiet gerne vil tale med - hen til medarbejderen fra Københavns Vand og fortalte, at hundene havde løbet rundt på stedet i cirka halvanden time.

Da politiet ankom, stod det klart, at der var risiko for, at nogen var faldet i brønden og kl. 9.43 blev pionér-tjenesten fra Københavns Brandvæsen tilkaldt.

"Vi sendte en dykker ned i brønden, som var cirka halvt fyldt med vand. Strømmen var så kraftig, at dykkeren havde svært ved at holde fodfæstet. Vi fandt ingen i brønden, og det var uforsvarligt at sende dykkere længere ind i kloakrøret.

Efter samråd med personale fra Københavns Vand delte vi dykker-udrykningen op og sendte dykkere til renseanlægget Damhusåen sammen med en ambulance og lægeambulancen, fordi kloakledningen ender dér," oplyser brandinspektør Jakob Andersen.

Den rist, hvor et menneske ville blive stoppet, blev løftet, men der var intet at se - men straks efter hørte personalet et plask, og i det samme ankom brandvæsenets dykkere.

De fandt den 52-årige mand, der var blevet standset af risten i renseanlægget, men udrykningslægen erklærede ham for død.

Kloakdækslet, der er 1,30 gange 1,70 centimeter stort og vejer over 50 kilo, blev fundet på bunden af kloakken. Politiet og Københavns Vand mener, at regnen har presset dækslet op, og det er så faldet tilbage så uheldigt, at det er endt på bunden af kloakken.

Den 52-årige blev identificeret af et telefonnummer på schæferhundenes halsbånd. Han var gift og boede i Rødovre tæt på Damhusengen.

Manden havde kvæstelser i hovedet og på kroppen, og dem har han formentlig pådraget sig ved faldet og den fem kilometer lange tur gennem kloaksystemet.

Dødsårsagen antages at være drukning, men det skal slås endeligt fast ved et ligsyn og obduktion i dag.

Der er intet, der tyder på en forbrydelse.

Politiet antager, at manden har leget med sine hunde i tusmørket og ikke har opdaget kloakhullet, der ligger helt i plan med græsset i parken.

Den 52-åriges hustru tog på arbejde kl. 7.30, og samtidig gik han tur med hundene. Politiet mener, at ulykken er sket kort efter.