15-årige skoleelever nominerer hinanden i kategorier som 'årets patter', 'årets bøsserøv' og 'årets lebbe'. Skolen afviser at stoppe de grove kåringer.

I morgen aften, når 9. klasserne på Aarupskolen på Fyn fejrer sidste skoledag, vil en af eleverne, en overvægtig dreng, blive kåret som ’årets patter’.

En pige kan se frem til måske at skulle hyldes som ’årets lebbe’, ’årets truckerrøv’ og ’årets polet-neger’. Det skriver Fyens Stiftstidende torsdag.

- Det er lidt klamt at blive kaldt ’lebbe’, siger Julie Høvring, 15, som heller ikke bryder sig om de to øvrige nomineringer.

Andre elever skal stille sig op i den 100 mand store forsamling, fordi de er blevet valgt som ’årets bøsserøv, tåge, bonde og nørd’.

Alt i alt omfatter kåringen 39 kategorier. Eleverne i 9. klasserne på Aarupskolen har nemlig på det seneste ikke kun knoklet med engelske verber og andengradsligninger. De har også diskuteret, hvem der skulle nomineres i hvilke kategorier og derpå stemt om det. En afstemning, som 8. og 7. klasserne også har deltaget i.

For år tilbage fandt tilsvarende kåringer sted på Tommerup Skole, indtil skole-ledelsen forbød dem. Skoleleder på Aarupskolen Poul-Erik Svendsen, der også er regionrådsmedlem, bryder sig ikke om flere af kategorierne, men afviser at kunne gøre noget ved det.

- Vi skelner mellem, hvad der i forbindelse med sidste skoledag foregår på skolen, hvor der altid er lærere med, og udenfor. Kåringen finder sted ved en privat fest, så det kan vi ikke gøre noget ved, siger Poul-Erik Svendsen. Det kan SSP-konsulent i Assens Kommune, John Nielsen, ikke for-stå.

- Afstemningen finder jo sted på skolen. Og sådanne kåringer hører da under skolens mobbepolitik, hvis den har sådan en. Omgangstonen blandt børn og unge er blevet mere rå de senere år. En medvirkende årsag er den teknologiske udvikling. For det er nemmere at være grov i cyberspace, siger John Nielsen, som anbefaler dialog og holdningsbearbejdelse.

- Man kan sige som Tommerup Skole, at den slags kåringer vil vi ikke have, siger John Nielsen.

Deltag i moppe-debatten på dit.bt.dk

Afstemning: