Han bliver den første dansker i rummet - men også den første med rødbedefarvet pas, der prøver at tisse et helt særligt sted

Onsdag bliver danske Andreas Mogensen sendt 385 km ud i rummet. En begivenhed der gør ham til den første dansker i rummet.

Men før han kommer så langt, skal han og astronaut-kollegerne gennemføre en række ritualer, der lige siden 1960’erne har været en fast del af opsendelsesproceduren på det russiske rumcenter, Bajkonur Kosmodromen i Kasakhstan.

Andreas Mogensen fortæller til TV 2, at et af ritualerne finder sted så sent som på vejen til raketten.

»Vi bliver iført vores kosmonaut-dragter, men på halvvejen ude til opsendelsesstedet tager vi dem af og tisser på bussens baghjul,« siger han fra det russiske rumcenter.

Det usædvanlige ritual har fundet sted lige siden 1961, hvor Jurij Gagarin blev den første mand i rummet. Siden da har sovjetiske og russiske kosmonauter tisset på bus-baghjulet før opsendelsen. Og nu altså også Andreas Mogensen.

Han sammenligner det med sportsfolk, der også har ritualer før hver kamp. Aftenen inden opsendelsen skal rum-holdet desuden se den russiske kultfilm ‘Ørkenens hvide sol’, der også er en del af ritual-pakken i Kasakhstan.

Ritualerne er dog ikke de eneste begivenheder, der trækker tråde tilbage til Ruslands fortid som stormagt i rummet. Selve den platform, hvor Andreas Mogensens raket onsdag bliver sendt afsted, er den selvsamme som Jurij Gagarin - verdens første mand i rummet - brugte i sin tid.

Danskerens opsending til den Internationale Rumstation, ISS, er mission nummer 500 fra platformen i Kasakhstan.

Turen op til ISS kommer til at tage to døgn for danskeren. Oprindelig var opsendelsen planlagt til seks timer. Men på grund af rumstationens kredsløb har man forlænget turen med Soyuz-raketten.

»Soyuz er meget trang, især kapslen, hvor vi sidder under launch og landing. Jeg kan næsten ikke være der! Når vi kommer i kredsløb, kan vi dog åbne lugen til opholdsmodulet,« forklarede Andreas Mogensen tidligere på ugen via reddit.com.

Opsendelsen er planlagt til at finde sted onsdag morgen.