Det sniger sig ind i kroppen, som var det til rockkoncert og ubemærket smuttede gennem hegnet. Sådan lyder dommen fra forskeren bag nye studier, der peger på frugtsukker, det skjulte sukker, som den helt store skurk i kampen mod fedme og usund levevis.

Det er professor Elizabeth Parks fra center for human ernæring på universitetet i Texas, der har påvist, at frugtsukker (fructose) optages som fedt i kroppen langt hurtigere, end hvidt sukker gør, og at det samtidig sker med en forbavsende høj hastighed på blot fire timer.

10 RÅD MOD SUKKERTRANGEN

DERFOR BØR DU SPISE MINDRE SUKKER

DERFOR ELSKER VI SUKKER

Undersøgelsen viser, at frugtsukker i morgenmaden ændrer kroppens måde at håndtere efterfølgende måltider. En større del af frokosten bliver simpelt hen lagret som fedt i kroppen.

Blandt nogle af de produkter, der oftest indeholder skjult sukker, er marmelade og drikkevarer som sodavand, saftevand og juice. Her kan producenten sagtens skrive, at der ikke er tilsat sukker, for varen er allerede sød og fedende fra naturens side, hvilket forbrugeren ikke altid er opmærksom på.

På baggrund af de nye amerikanske studier iværksatte fødevarekontrollerne i Sverige og Norge for nylig et samarbejde, der skal kortlægge, hvordan det skjulte sukker anvendes i netop de produkter, der markedsføres som sukkerfrie.

Hos DTU Fødevareinstituttet afventer man stadig resultaterne fra vores nordiske naboer, der ventes færdige i november, før man vil overveje at iværksætte en lignende undersøgelse herhjemme. Men fra Forbrugerrådets side ser man ingen grund til at vente.

Dansk undersøgelse
- Jeg vil helt klart opfordre myndighederne til at være opmærksomme på produkter med skjult sukker, siger Camilla Udsen, der er fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Preben Vestergaard Hansen, der er adjunkt i husholdningsvidenskab ved Suhr’s Videnscenter, kender til sammenhængen mellem frugtsukker og fedme og mener lige som Camilla Udsen, at en undersøgelse ville være en god idé.

- Jeg kan kun støtte undersøgelsen. Forbrugerne skal have en reel mulighed for at vurdere produktet, men det er ofte uigennemskueligt, fordi der sagtens kan være sukker i produktet, selv om det ikke er tilsat, siger han.

Camilla Udsen mener, at det generelt er et problem, at der hele tiden kommer flere basisvarer, hvor sukkeret er erstattet af andre sødemidler. Hun mener, at løsningen på problemet er at indføre en brugervenlig ernæringsmærkning på fødevarer, hvilket i følge hende på ingen måde eksisterer nu.

10 RÅD MOD SUKKERTRANGEN

DERFOR BØR DU SPISE MINDRE SUKKER

DERFOR ELSKER VI SUKKER